Imate problema s nesanicom? Ovih nekoliko trikova može pomoći

Zdravlje 18. kol 202207:13 0 komentara
Shutterstock/Ilustracija

Ako imate problema sa spavanjem, ovih nekoliko trikova moglo bi vam pomoći.

Zaboravite na mobitel

Probudili ste se tijekom noći i nikako ne možete ponovo utonuti u san pa posežete za mobitelom kako bi vas provjeravanje društvenih mreža uspavalo. Nikada to nemojte činiti! Plava svjetlost koju emitira vaš mobitel samo će vas dodatno razbuditi i otežati ponovo spavanje, piše Klik.hr.

vezana vijest

Spavaća soba mora biti mračna i sinonim za mir

Nesanica i buđenje tijekom noći često su povezani s emocionalnim stresom i anksioznošću, stoga svoju spavaću sobu morate pretvoriti u vlastitu oazu mira i zamračiti je koliko god je to moguće kako biste se mogli u potpunosti opustiti i mirno spavati.

Ne pijte alkohol poslije večere

Mnogi kao posljednju slamku spasa doživljavaju alkohol koji bi ih, u njihovoj idealnoj stvarnosti, trebao uspavati. Ipak to nije točno. Alkohol može pomoći da zaspite, ali je također i jedan od najčešćih uzroka buđenja tijekom noći jer ometa REM fazu sna.

Dosada je odgovor

Nitko se ne voli dosađivati, ali možda je baš dosada odgovor na probleme sa spavanjem. Recitiranje pjesmica ili nekog monologa kojeg se sjećate, koliko god dosadno bilo, moglo bi vam pomoći u opuštanju, a samim time i u bržem vraćanju u svijet snova.

Razmislite o prestanku pušenja

Dokazano je kako pušenje ometa prirodni cirkadijalni ritam (biološki ritam spavanja), a uz to brojna istraživanja pokazuju kako pušači spavaju nemirnije i u većem su riziku od razvoja apneje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.