Išijas u trudnoći: Uzrok, simptomi i trikovi kako se riješiti boli u leđima?

Mučnine, oticanje nogu u trudnoći, bolovi u leđima, migrene, sve ovo su česti simptomi trudnoće koji se pojavljuju kod oko 60% trudnica. Ova vrsta boli je uobičajena, a kod nekih se žena može pojaviti i išijas u trudnoći.

Išijas ili uklještenje ishijadičnog živca izaziva bolove u donjem dijelu leđa te može uzrokovati poteškoće s kretanjem i ustajanjem. Bol se obično širi duž jedne ili obje noge pa sve do nožnih prstiju što dodatno otežava kretanje. Ovo je dodatno otežavajuće zbog rasta trbuha zbog ploda te promjene u ravnoteži i držanju tijela.

Simptomi išijasa u trudnoći

Kod povećavanja težine i promjene centra ravnoteže, bol zbog išijasa se može pojačavati s vremenom. Sve to izaziva bolne simptome koji u trudnoći mogu biti dodatno izraženi.

Ovo su najučestaliji simptomi išijasa u trudnoći:

– oštra bol koja se pojavljuje na mahove ili je konstantna

bol u donjem dijelu leđa koja se širi kroz nogu, čak i do nožnih prstiju

– nemogućnost normalnog kretanja bolne noge

– teško ustajanje

– teško hodanje

– probadajuća bol kod krivih pokreta

– bol se ne smanjuje masažom ili oblozima

trnci kod pokretanja noge

– osjećaj ukočenosti

Zašto nastaje bol u leđima u trudnoći?

Bol u leđima u trudnoći može nastati iz nekoliko razloga te također postoje čimbenici koji mogu pojačavati bol ili imati utjecaj na njeno nastajanje.

Osim što se već postojeći problemi s leđima mogu pojavljivati i u trudnoći, utjecaj imaju prekomjerna težina i hormonalne promjene. Kod žena koje imaju sjedilački način života zbog posla ili drugih obaveza su bolovi u leđima češća pojava.

Išijas u trudnoći se može pojaviti u prvim mjesecima, a to je češće kod žena koje su i prije doživljavale takve poteškoće. Bol se obično pojačava kako trudnoća ide dalje, a kod nekih žena ostaje kao kronično stanje. Uglavnom do problema dolazi zbog pritiska maternice na živac.

Smatra se da su u prvim mjesecima uzrok išijasa u leđima hormonalne promjene, a u kasnijim mjesecima mehanički pritisak na kralješnicu zbog rasta ploda i dodatne mase koju mišići i kosti trebaju podnositi.

Uzrok išijasa u trudnoći

Da bi se riješili boli u trudnoći, važno je znati zašto ona uopće nastaje kako bi se prvo mogao rješavati uzrok, a onda i posljedica.

S obzirom na to da uzrok može biti i stres, postoji mogućnost da se problem rješava popravljanjem uzroka.

Hormoni za vrijeme trudnoće stvaraju poteškoće od ranih mjeseci. Uzrok je hormon relaksin koji dovodi do povećane pokretljivosti u zglobovima i smanjene stabilnosti. Zbog toga može doći do pojačane pokretljivosti u ligamentima zdjelice i ligamentima koji se nalaze na završnom dijelu kralješnice i zdjelice. Ti zglobovi inače nisu pokretni, a njihovo novo pokretanje može izazvati bolove u trudnoći.

Povećana tjelesna masa prije trudnoće, kao i ona koja nastaje zbog trudnoće, može izazvati bol u leđima. Kako plod raste, tako se pojačava pritisak na mišićni i koštani sustav u tijelu. Osim toga, mijenja se i centar ravnoteže tijela koji tada vuče prema naprijed što mijenja držanje tijela. Zbog nošenja ploda se kralježnica zakrivljuje u donjem dijelu leđa što može izazvati išijas.

Na nastanak boli u leđima u trudnoći može utjecati i stres jer tijelo postaje mnogo osjetljivije na bol, čak i mentalnu.

Kako se riješiti boli zbog išijasa?

Osim rješavanje uzroka poput smanjivanja stresa ili prekomjernih kilograma postoje i drugi načini kako se riješiti boli u leđima u trudnoći. Preporučuje se odlazak fizioterapeutu koji će pregledom bolje dijagnosticirati koji je uzrok problema.

Ako se radi o išijasu u trudnoći, preporučit će masaže, toplinsku terapije te vježbe za išijas.

Vježbe za išijas uključuju istezanje leđne muskulature koje se mogu izvoditi i u ležećem položaju što je pogodno za trudnice. Tu su i vježbe istezanja mišića zdjeličnog dna te zglobnih veza kukova, koljena i zglobova stopala.

Količina vježbanja u trudnoći ne bi trebala biti prevelika, već onoliko koliko žena može podnijeti.

Vježbe u trudnoći bi trebale biti umjerene, sporije i slabijeg intenziteta. No, osim što mogu pomoći kod išijasa, vježbe će povećati dobar osjećaj i samopouzdanje, a i pomoći kod gubitka suvišnih kilograma. Sve to može smanjivati napetost i bol koju uzrokuje išijas u trudnoći.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar