Izdano posebno upozorenje: Neke kapi za oči mogu izazvati ozbiljnu infekciju

Zdravlje 31. lis 202310:41 0 komentara
Pixabay/ilustracija

U SAD-u je izdano posebno upozorenje zbog određenih kapi za oči koje mogu izazvati opasne infekcije. Stručnjaci sugeriraju kupcima da se drže renomiranih, dobro etabliranih robnih marki.

Ranije ove godine, rijedak soj bakterije Pseudomonas aeruginosa otporne na lijekove izazvala je infekcije u više od 80 ljudi u nekoliko država u SAD-u. Infekcije su bile povezane s kapima za oči tvrtki EzriCare i Delsam Pharma, zbog čega su Savjetodavno tijelo za hranu i lijekove (FDA) i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) povukli proizvode, piše ScienceAlert.

Najmanje četiri osobe umrle su od infekcije P. aeruginosa otporne na lijekove, koja može putovati iz oka u krvotok, urin i pluća. Više od desetak osoba trajno je ostala bez vida, a kod četiri osobe došlo je do kirurškog uklanjanja očnih jabučica.

FDA je sada upozorila na desetke drugih proizvoda koji se uzimaju bez recepta. U pitanju je opet isti proizvodni pogon iz Indije. Iako bi ti proizvodi trebali biti sterilni, istražitelji FDA-e navodno su otkrili “nehigijenske uvjete” u postrojenju.

Uzorci iz područja proizvodnje lijekova pokazali su pozitivne rezultate na neke vrste bakterija, iako dužnosnici nisu precizirali koji su uzročnici prisutni. FDA je poslao upozorenje prije nego što je došlo do izbijanja novih infekcija.

“Proizvodi označeni kao Leader, Rugby i Velocity još uvijek mogu biti dostupni za kupnju u trgovinama i na internetu i ne bi ih trebalo kupovati”, savjetuju iz FDA-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!