Izvor kontroverzi već 60 godina: Jesu li antiperspiranti sigurni za korištenje?

Zdravlje 26. ruj 202207:20
Izvor: Ilustracija/Pixabay

Bez obzira koristite li dezodorans ili antiperspirant; ili kombinaciju oba; vjerojatno znate da među njima postoji razlika, ili ste čuli da se antiperspirant često spominje i u negativnom kontekstu, kao nesiguran za korištenje. Pa u čemu je razlika?

“Dezodorans je kozmetički proizvod koji kontrolira i smanjuje tjelesni miris tako što minimizira rast bakterija na tijelu posebice ispod pazuha, a antiperspirant je proizvod za njegu kože koji kontrolira znojenje, a sastoji se od aluminijevih soli,” objasnila je za Huff Post liječnica iz Redirect Healtha, dr. Janice Johnston.

Jednostavno rečeno, antiperspiranti zaustavljaju znojenje, a dezodoransi poboljšavaju cjelokupni miris, a iako mnogi proizvodi za nanošenje ispod pazuha sadržavaju oboje, neki radije izbjegavaju proizvode s antiperspirantima, piše Večernji list.

“Zbog nekoliko studija provedenih u 60-ima i 70-ima mnogi brinu da se aluminij koji se nalazi u antiperspirantu može povezati s Alzheimerovom bolesti, te predstavlja rizik za rak dojke zbog blizine pazuha limfnim čvorovima i dojkama”, kaže Johnston.

VEZANA VIJEST

I dok je aluminij zaista pronađen u mozgu oboljelih od Alzheimerove bolesti, znanstvenici još uvijek ne znaju je li to posljedica izlaganja aluminiju ili posljedica same bolesti.

“Svi smo mi svakodnevno izloženi aluminiju ― prirodno se nalazi u tlu i vodi, a može se naći i u hrani, a korištenje antiperspiranta neće dovesti pretjeranog izlaganja; za to biste trebali raditi posao poput onog zavarivača aluminija”, rekla je te dodala: “Jasno je da se nedavne studije slažu da ne postoji veza između Alzheimerove bolesti i upotrebe antiperspiranta, a brojne su studije također istraživale i uzrokuju li antiperspiranti rak dojke, ali nisu uspjele pronaći vezu.”

Još jedna zabrinutost

Još jedna zabrinutost u vezi s antiperspirantima proizlazi iz činjenice da oni začepljuju pore kako bi smanjili znojenje pa toksini koje tijelo izlučuje putem znoja ostaju u organizmu, no to nije istina.

“Tijelo izlučuje štetne toksine i kemikalije sustavom filtracije u bubrezima i jetri, a ne žlijezdama znojnicama”, rekla je Michelle Henry, dermatologinja iz New Yorka.

“S obzirom na to, kada koristite antiperspirant ne morate brinuti zbog raka dojke, nakupljanja toksina ili Alzheimerove bolesti; ipak, kao i svaki drugi proizvod za njegu kože, on može izazvati alergiju ali ne zbog antiperspiranta, već zbog drugih štetnih sastojaka proizvoda kao što su mirisi, lanolin, vitamin E ili drugi”, kaže dr. Jaimie DeRosa, kirurg lica i osnivač DeRosa Center Plastic Surgery & Med Spa.

Ako se to dogodi, navodi da treba prestati koristiti proizvod i pitati liječnika za savjet.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.  

Komentari

Vaš komentar