Jedite ih u velikim količinama: Tikvice čuvaju srce, vid i crijeva

Zdravlje 22. svi 202415:43 0 komentara
Pixabay/ilustracija

Ova namirnica svoju sezonu otvara u kasno proljeće i rano ljeto, kada se najviše bere. Ne samo da su zelene i žute tikvice ukusne, pristupačne i svestrane, one također nude mnoge prehrambene prednosti.

Smatra se da jedna porcija nasjeckanih tikvica (jedna šalica) ima 21 kaloriju, 1,5 grama proteina, manje od pola grama masti, 3,9 grama ugljikohidrata, uključujući 1,24 grama vlakana i oko 3,1 grama (prirodnog) šećera.

Prednosti tikvica

Bogate su antioksidansima za podršku imunološkom zdravlju

Tikvice su bogate vitaminima A i C i nizom biljnih spojeva, uključujući polifenole i karotenoide, skupinu biljnih pigmenata. Svi ovi mikronutrijenti su antioksidansi koji pomažu tijelu smanjiti upalu i boriti se protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje, kada im se dopusti da se akumuliraju u velikim količinama u tijelu, mogu dovesti do gotovo svake kronične bolesti.

Tikvice sadrže važne hranjive tvari za zdravlje očiju

Kad je riječ o održavanju zdravih očiju i vida, tikvice također mogu biti korisne. Dva karotenoida pronađena u tikvici, lutein i zeaksantin, povezani su s poboljšanim zdravljem očiju, kao i vitamin A.

Utječu na kolesterol i krvni tlak

Poznato je da tikvice podržavaju i zdravlje srca, zahvaljujući sadržaju vlakana, kalija, magnezija i vitamina K. U tikvicama ćete pronaći pektin, vrstu topivih vlakana koja se vežu za kolesterol u gastrointestinalnom traktu, izlučujući ga iz tijela kroz otpad, a ne apsorbira se u krv. Unos vlakana također može pridonijeti normalnoj razini krvnog tlaka, neophodnoj za optimalno zdravlje srca. U međuvremenu, kalij i magnezij su elektroliti koji igraju vitalnu ulogu u normalnom otkucaju srca. I konačno, vitamin K je sastavni dio zdravog zgrušavanja krvi, još jednog važnog aspekta ukupnog zdravlja srca.

Pružaju vlakna za zdravu probavu i crijevni mikrobiom

Topiva vlakna koja se nalaze u tikvicama korisna su za zdrave crijevne bakterije. Visok udio vode koji se nalazi u tikvicama će pomoći u podržavanju probave, olakšati apsorpciju hranjivih tvari i spriječiti uobičajene probleme poput zatvora, piše Real Simple, a prenosi krstarica.com.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!