Još jedna nuspojava: Treba li vas brinuti osip nakon cijepljenja?

Zdravlje 10. kol 202117:58
Izvor: Unsplash / ilustracija

Kao i sva druga cjepiva, i ono protiv covida-19 ima svoje nuspojave.

Dio cijepljenjih kao jednu od njih naveo je i crveni osip, koji svrbi, a u nekim slučajevima je i bolan. Javlja se na mjestu uboda, javlja američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Osip i druge promjene na koži, kao nuspojava cijepljenja, mogu biti neugodni i bolni, ali ne predstavljaju nikakvu ozbiljnu ugrozu za zdravlje.

Nuspojave nakon cijepljenja neki neće osjetiti uopće, dok će kod drugih one biti lakše ili teže. Među najčešćima su: temperatura, zimica, mučnina i bolovi u tijelu. Cjepivo protiv covida-19 može uzrokovati i promjene ne koži.

Ako se oko mjesta uboda pojavi osip to je zapravo zakašnjela reakcija na koži na primanje cjepiva. Ova rekacija može se pojaviti 5 dana ili čak tjedan dana nakon primanja prve doze i ne javlja se kod svih.

Ovaj osip može biti bolan, neugodan i može se proširiti na veliku površinu kože. Iako to zvuči ozbiljno i kao razlog za zabrinutost, stručnjaci kažu kako ovo nije ozbiljna reakcija te da nema opasnosti po zdravlje.

Stručnjaci dodaju kako se radi o poznatom fenomenu te da se može raditi o odgovoru imunološkog sustava na cjepivo. Kažu i kako se osip obično povuče nakon 4 do 5 dana.

Vjerojatnije je da će se ovakve kožne reakcije pojaviti kod žena i kod ljudi koji su već imali anafilaktičke reakcije, imaju astmu ili alergije, piše The Times of India.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar