Koja je najzdravija riba za jelo? Evo koju jesti, a koju je bolje izbjegavati

Zdravlje 09. svi 202211:37 > 11:54 0 komentara
Pixabay/ilustracija

Nije tajna da je riba dobra za nas. Ne samo da je puna proteina i ima malo zasićenih masti, već je i bogata omega-3 masnim kiselinama, koje mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. No neke vrste ribe zdravije su od drugih, a neke su čak i opasne ako ih se jede previše.

Prednosti jedenja ribe

Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama, vitaminom D i selenom. Osim što štiti srce, pomaže u snižavanju krvnog tlaka i triglicerida, poboljšava funkciju zdravih žila, pomaže u prenatalnom i postnatalnom neurološkom razvoju i smanjuje upalu. Iako omega-3 masne kiseline možete unijeti kroz dodatke ribljeg ulja, laneno sjeme, orahe ili drugu hranu, riba je ipak najbolji izvor.

PROČITAJTE JOŠ

“Povijesno gledano, riba je oduvijek bila dio prehrane stanovnika plavih zona, u kojima žive 100-godišnjaci. Zanimljivo je da u tim regijama ljudi pretežno jedu biljnu hranu, uz male količine životinjskih proteina, uključujući ribu”, kaže nutricionistica i dijetetičarka dr. Felicia Stoler.

No ono što je važno za zdravlje je i način pripreme ribe. Kada se prži u dubokom ulju, ona gubi svoju zdravstvenu vrijednost. Najbolje je konzumirati kuhanu ili ribu s roštilja, a smrznuta je jednako dobra kao i svježa, ističe Stoler za PureWow.

Neke od najzdravijih riba za jelo su divlji losos, srdela, haringa, pastrva, skuša, inćuni i bakalar. Stručnjaci preporučuju da tjedno pojedemo približno 300 grama ribe ili morskih plodova.

Nezdrava riba koju treba jesti umjereno ili izbjegavati

U svim vrstama ribe i školjkama nalaze se tragovi žive. Iako ona u maloj količini neće utjecati na vaše zdravlje, u većim količinama je otrovna. Izloženost metil-živi povezana je sa zaostalim neurološkim razvojem, gubitkom perifernog vida, nedostatkom pokretljivosti ili koordinacije, oštećenjima govora i slabošću mišića, prema američkoj Agenciji za zaštitu okoliša, prenosi Index.

Trudnice koje konzumiraju metil-živu mogu izložiti svoju dojenčad problemima živčanog sustava i neurološkim problemima. U velikim količinama može uzrokovati trajna oštećenja mozga i živčanog sustava, upozorava Agencija za otrovne tvari i registar bolesti. Agencija za zaštitu okoliša čak metil-živu smatra mogućom kancerogenom tvari za ljude.

Zato treba izbjegavati prekomjernu konzumaciju ribe s visokim sadržajem žive, dok trudnice, žene koje doje i mala djeca trebaju potpuno ograničiti njezin unos. Neke od takvih vrsta su morski pas, sabljarka i tuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!