Konzumiranje odstojale riže povećava rizik od nekih ozbiljnih bolesti

Lifestyle 04. pro 202311:18 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Konzumiranje odstojale riže povećava rizik od ozbiljnih srčanih bolesti, srčanog beri-berija. Srčani beri-beri, poznat i kao vlažni beri-beri, teška je manifestacija nedostatka tiamina (vitamina B1) koji utječe na kardiovaskularni sustav.

Postoji veza između srčanog beriberija i toksina koje stvara plijesan u riži, posebice prisutnosti mikotoksina. Riža može biti kontaminirana plijesnima kao što su Aspergillus flavus ili Fusarium. Ove plijesni mogu proizvoditi mikotoksine, a jedan specifični mikotoksin, poznat kao aflatoksin, povezan je s nedostatkom tiamina.

Aflatoksini su toksini koje proizvode određene plijesni, posebice Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus. Ove plijesni mogu rasti na raznim usjevima, uključujući žitarice poput riže. Poznato je da aflatoksini imaju negativan učinak na ljudsko zdravlje, a jedna od posljedica je ometanje apsorpcije i iskorištavanja tiamina. Aflatoksini mogu dovesti do smanjenja bioraspoloživosti tiamina, pridonoseći nedostatku tiamina, prenosi Times of India.

Nedostatak tiamina, pak, može rezultirati beri-berijem, uključujući i srčani oblik, gdje je posebno pogođen kardiovaskularni sustav. Srčani mišić slabi, a osoba može doživjeti simptome kao što su ubrzani otkucaji srca, otežano disanje i edem (nakupljanje tekućine).

Koji su simptomi srčanog beri-berija?​

Srčani beri-beri prvenstveno utječe na srce, što dovodi do kardiovaskularnih simptoma kao što je povećanje srca (dilatacijska kardiomiopatija), što rezultira oslabljenom sposobnošću pumpanja.

Zbog oslabljenog srčanog mišića, srce može brže kucati kako bi kompenziralo smanjenu učinkovitost pumpanja.

Oslabljeni srčani mišić može imati problema s učinkovitim pumpanjem krvi, što dovodi do neadekvatne dostave kisika u tjelesna tkiva i uzrokuje kratak dah.

Zadržavanje i nakupljanje tekućine u tkivima, posebno u nogama i gležnjevima. To je rezultat nesposobnosti srca da učinkovito pumpa krv, što dovodi do nakupljanja tekućine u venama.

Smanjeni protok krvi i opskrba tkiva kisikom mogu rezultirati umorom i slabošću.

U teškim slučajevima može doći do plavkaste boje kože i sluznica zbog nedovoljne oksigenacije krvi.

Pacijenti također mogu osjetiti neurološke simptome

Važno je napomenuti da se simptomi srčanog beri-berija mogu brzo razviti i mogu biti opasni po život ako se odmah ne liječe. Osim kardiovaskularnih simptoma, osobe s nedostatkom tiamina mogu doživjeti i neurološke simptome, koji su više karakteristični za suhi beri-beri. Neurološki simptomi mogu uključivati otežano hodanje (ataksija), gubitak osjeta u ekstremitetima (periferna neuropatija) i mentalnu zbunjenost.

Evo što biste trebali znati​

Važno je napomenuti da nije sva riža kontaminirana plijesnima ili mikotoksinima, a pojava kontaminacije aflatoksinima ovisi o različitim čimbenicima kao što su uvjeti skladištenja, poljoprivredna praksa i klima. Osim toga, dok je riža kontaminirana plijesni jedan od potencijalnih izvora izloženosti aflatoksinu, drugi prehrambeni proizvodi također mogu biti kontaminirani.

Kako bi se smanjio rizik od nedostatka tiamina i povezanih bolesti kao što je beri-beri, ključno je osigurati raznoliku i uravnoteženu prehranu, pravilno skladištenje hrane i higijenske prakse, te riješiti sve čimbenike koji mogu doprinijeti razvoju plijesni u prehrambenim proizvodima. Ako postoji zabrinutost zbog kontaminacije aflatoksinima, regulatorne agencije često postavljaju smjernice i standarde za praćenje i reguliranje razina ovih toksina u prehrambenim proizvodima.

Kako jesti rižu na zdrav način​?

Uobičajena je praksa kuhati rižu u rinfuzi, čuvati je u hladnjaku i koristiti danima. Ipak, zdravstveni stručnjaci upozoravaju da se kuhana riža ne ostavlja preko noći. Mikrobni rast na kuhanoj riži nije vidljiv golim okom, ali kada se konzumira može biti štetan. Kako biste bili sigurni da ćete iz riže dobiti dovoljno hranjivih tvari, a da ne oštetite svoje zdravlje, rižu uvijek kuhajte isti dan. Svaki dan jedite svježe kuhanu rižu. Prema istraživačima, riža je među onim namirnicama u kojima se vrlo lako razvijaju plijesni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!