Kurje oko: Uzrok, simptomi i kako ga ukloniti na što bezbolniji način – kod kuće?

Zdravlje 20. stu 202312:08 0 komentara
kurje oko
Pexels

Iako kurje oko može biti vrlo bolna i neugodna pojava, može se sigurno liječiti, a postoje i načini njegove prevencije.

Kurje oko je tvrdo zadebljanje kože koje se razvija zbog kao odgovor kože na konstantno trenje i pritisak. Obično se javlja na stopalima i nožnim prstima, a rjeđe na prstima ruku.

No, ne smijemo zamijeniti kurje oko i kalus jer su to dva različita pojma. Naime, kurje oko je manje i dublje od žulja te ima tvrdo središte okruženo otečenom kožom. Tvrde kurje oči stvaraju se na vrhovima prstiju ili vanjskom rubu malog prsta, a nešto mekše između nožnih prstiju.

S druge strane, kalusi se razvijaju na većoj površini kože, najčešće na tabanima, jabučicama stopala, koljenima ili dlanovima te su rijetko bolni na dodir.

Mogu varirati u veličini i obliku i često su veći od kurjeg oka.

Uzroci nastanka kurjeg oka

Najčešći uzrok pojave kurjeg oka je nošenje neudobne i uske obuće. Ako dugo stojite ili hodate, težina vašeg tijela i stalno trenje također mogu uzrokovati bolne kurje oči na donjem dijelu stopala.

Ovo se obično događa kod nošenja novih cipela pa se može pojaviti kod svake osobe neovisno o dobi. Ipak, kod muškaraca mogu uzrokovati nešto veće tegobe nego kod žena.

Isto tako, neki ljudi imaju manje obložnog tkiva između kosti i kože stopala pa kod njih kurje oči nastaju brže i češće. Kurje oči znaju biti posebno komplicirane kod osoba s dijabetesom jer se ispod nakupine kože mogu stvoriti duboki ulkusi.

Dijabetički ulkusi su defekti kože zbog sindroma dijabetičkog stopala.

Još neki uzroci nastanka kurjeg oka uključuju:

dugo stajanje u potpeticama

– nepravilnosti stopala (čukljevi i ravna stopala)

– trljanje kože

– pojačan rad rukama ili sviranje instrumenata

– nošenje cipela bez čarapa

Kurje oči mogu se formirati na različitim mjestima na stopalima kao što je površina ispod nokta, između nožnih prstiju, sa strane stopala i na peti.

YAY Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia

Kurje oko – simptomi

Osim što je bolno na dodir, kurje oko je karakterističnog izgleda. Zahvaćeno područje je tvrdo, hrapavo i žućkaste boje, a ispod njega nalazi se zadebljali dio koje se često naziva i “divlje meso”.

Zahvaćena koža kurjim okom lista se i peruta te se javlja jaka bol pri nošenju obuće.

Liječenje i prevencija kurjeg oka

Uklanjanje kurjeg oka može biti težak zadatak jer je zahvaćena koža vrlo bolna na dodir. Dijabetičari nikako ne bi smjeli sami uklanjati kurje oko jer riskiraju pojačano krvarenje koje je u njihovom slučaju teže zaustaviti.

Zato se kurje oči najbolje uklanjaju kod profesionalnih kozmetičara i pedikera. Ako ipak želite isprobati ukloniti kurje oko kod kuće, slijedite ove korake:

1. Stopala namačite u toploj kupki oko dvadeset minuta.

2. Područje kurjeg oka potom trljajte kamenom plovućcem ili rašpom za stopala.

3. Kad koža omekša, uklonite gornji sloj kurjeg oka, a ostatak možete odrezati škaricama.

4. Stopala obavezno namažite hidratantnom kremom.

Osim mehaničkog uklanjanja, kurje oko može lakše otići primjenom specijalnog flastera za kurje oči. On sadrži salicilnu kiselinu koja omekša zahvaćeno područje pa ono više toliko ne boli te kurje oko možete lakše ukloniti.

Osim flastera, vrijedi isprobati i neke prirodne načine za uklanjanje kurjih očiju. Biljka čuvarkuća posebno je učinkovita u ovu svrhu. Sve što trebate napraviti je odrezati jedan list čuvarkuće, uklonit mu kožicu sa strane te taj dio prisloniti na kurje oko.

Preko lista zalijepite flaster i ostavite da djeluje preko noći. Postupak ponovite kroz tri dana, a kurje oko bi trebalo biti omekšano i lakše uklonjivo.

Kako biste prevenirali nastanak kurjeg oka, najbolje je da promijenite neke navike. Prije svega, nosite samo udobnu i prostranu obuću koja ne pritišće područja sklona kurjim očima.

Jastučići za stopala dostupni u ljekarnama mogu pružiti dodatnu zaštitu i ublažiti pritisak na problematičnim područjima.

Ako su nepravilnosti stopala uzrok problema, ortopedski ulošci mogu pomoći u pravilnom raspoređivanju težine i smanjenju pritiska na određenim dijelovima stopala. Ako je kurje oko posebno bolno ili često nastaje, konzultirajte se s liječnikom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ