Liječnici tvrde da ove začine trebate dodavati u skoro sva jela

Zdravlje 09. tra 202408:21 0 komentara
začini, papar, kurkuma, mljevena paprika, biber, kajenski papar, pikantna hrana, začinjena hrana
Unsplash/Ilustracija

Dr. Paula Daidon, Joanna Wen i dr. Gretchen San Miguel za magazin SheFinds.com otkrili su koje protuupalne začine trebate dodavati u skoro sva jela zbog prednosti koje nose.

Upala, iako je prirodna reakcija u tijelu, može postati kronična i dovesti do različitih zdravstvenih problema, posebno kako starimo. Srećom, priroda nudi mnoštvo protuupalnih začina, od kojih svaki sadrži bioaktivne spojeve koji su istraženi zbog svojih moćnih protuupalnih svojstava.

Uključivanje ovih začina u prehranu osoba, posebno onih starijih od 40 godina, može ponuditi brojne zdravstvene prednosti, potencijalno pomoći u upravljanju različitim stanjima, piše klix.

Dva ključna začina

Đumbir, poznat po svom posebnom ukusu i aromatičnim kvalitetama, nije samo osnovna namirnica u kuhinjama širom svijeta, već se može pohvaliti i izvanrednim nizom zdravstvenih prednosti, posebno za pojedince koji se žele boriti protiv upale i unaprijediti cjelokupno zdravlje.

Đumbir sadrži spojeve poput gingerola, koji su povezani sa smanjenjem upale i poboljšanom kognitivnom funkcijom. Također ima pozitivan utjecaj na vaš metabolizam, koji ima tendenciju usporavanja kako starite. Đumbir povećava termogenezu vašeg tijela, što uzrokuje veću stopu sagorijevanja kalorija.

Pored brzog metabolizma, druge prednosti uključuju svojstva stabilizacije šećera u krvi i suzbijanje apetita, koje mogu prirodno ubrzati proces mršavljenja.

Glavni za snažna protuupalna svojstva kurkume je njen aktivni spoj, kurkumin, koji je opsežno proučavan zbog svoje sposobnosti da modulira upalne puteve u tijelu.

Začini poput kurkume imaju termogeni učinak na tijelo i uzrokuju da tijelo proizvodi više topline, čime se sagorijeva više kalorija. Antioksidativno svojstvo kurkume može pomoći u smanjenju inzulinske rezistencije, šećera u krvi, razina kolesterola i drugih metaboličkih stanja koja su rezultat gojaznosti.

Baš kao i đumbir, odličan je i za vaš mozak. Kurkumin može pomoći u poboljšanju funkcije mozga smanjenjem oksidativnog stresa.

Bilo da se koriste u kuhanju ili se konzumiraju kao suplementi, ovi začini nude prirodno i holističko sredstvo za podržavanje zdravijeg tijela i ublažavanje rizika povezanih s kroničnom upalom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!