Najbolja pića za visokotlakaše

Pexels

Ako vam je dijagnosticiran visok krvni tlak, vjerojatno vam je liječnik zacrtao plan prehrane. Ali dok se opterećujete hranom zdravom za srce poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i mahunarki, ne zaboravite da su i vaša dnevna pića važna za krvni tlak.

Voda

Iako možda nije najuzbudljiviji napitak, voda je naš najbolji izbor za regulaciju krvnog tlaka. Za početak, to je piće bez šećera, masti i kalorija koje neće ometati vaše prehrambene ciljeve. A tu su i nevjerojatni dokazi da hidracija, ili njen nedostatak, može značajno utjecati na krvni tlak.

VEZANE VIJESTI

Istraživanja pokazuju da, kada je ravnoteža tekućine u tijelu poremećena, to može izazvati probleme s krvnim tlakom, uzrokujući njegovo povećanje ili dramatično smanjenje.

Sok od cikle

Cikla (i njezin sok) je izvrstan izbor za vaše srce. Sok od cikle sadrži nitrate, tvari koje šire krvne žile, omogućujući nesmetan protok krvi.

U studiji iz 2014., provedenoj u časopisu Hypertension, 68 ispitanika koji su dva tjedna pili sok od cikle snizili su krvni tlak.

Sok od nara

Sok od nara je superheroj je za zdravlje srca. Zbog visokih razina kalija i antioksidansa, pomaže pri snižavanju krvnog tlaka.

Dvije odvojene studije ispitivale su učinke soka od nara na krvni tlak. Jedna iz 2011. zaključila je da redovito pijenje soka može smanjiti sistolički krvni tlak, dok je jedna iz 2017. otkrila da se i sistolički i dijastolički krvni tlak smanjuju redovitim pijenjem.

Zeleni čaj

Ovaj napitak ima antioksidativni učinak koji bi vam mogao pomoći u snižavanju krvnog tlaka.

Analiza pet kliničkih ispitivanja iz 2020. pokazala je da redovito pijenje zelenog čaja rezultira sniženim sistoličkim i dijastoličkim krvnim tlakom, piše portal Eatthis.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.