Najgora hrana za srce: Ako imate problema, ovo je popis namirnica koje trebate izbaciti iz jelovnika

Pexels

Prilikom odabira jelovnika za svaki dan, na njemu se mogu naći i namirnice koje možda i nisu najbolja opcija za naše zdravlje. Nerijetko unosimo namirnice koje su zapravo najgora hrana za srce, a da to ni ne znamo. Hrana koja je loša za srce uključuje namirnice bogate zasićenim masnima, konzervansima, trans-masnim kiselinama te visokim udjelom soli i šećera. Nažalost, velika količina hrane koju je lako i brzo pripremiti bogata je upravo tim mastima i sastojcima.

Stoga, ukoliko bolujete od neke kardiovaskularne bolesti, srčanih bolesti ili ste pretili, savjetuje se da izbjegavate hranu koja bi mogla biti loša za vaše srce.

Donosimo popis svih sastojaka koje biste trebali izbjegavati te namirnica koje su bogate upravo lošim tvarima i koje biste trebali izbjegavati ako srce želite održati zdravim.

Najgora hrana za srce

Hrana ima značajan utjecaj na zdravlje srca i kardiovaskularni sustav. Različite vrste hrane i njihove nutritivne komponente mogu pozitivno ili negativno utjecati na različite faktore rizika za srčane bolesti.

Na primjer, hrana je ta koja može povećati ili smanjiti kolesterol, utjecati na začepljenje žila, poticati upalu, povisiti krvni tlak…

Ovo je najgora hrana za srce koju biste trebali izbaciti iz jelovnika.

Zasićene masti i trans-masne kiseline

Zasićene masti i trans-masne kiseline se smatraju najgorom hranom za srce jer imaju velik potencijal u povećanju razine lošeg LDL kolesterola u krvi. One predstavljaju direktan rizik zdravlju srca, što potvrđuje i istraživanje objavljeno u časopisu Endoplasmic Reticulum Stress in Diseases.

Utječu i na nekoliko procesa koji su faktor rizika za srčane bolesti. Na primjer, povećavaju razinu lošeg LDL kolesterola u krvi koji se može nakupljati u arterijama, stvarati plakove, sužavati žile i otežavajući protok krvi te tako povećavati rizik od srčanih bolesti.

Isto tako, povećavaju upalu u tijelu i žilama što može dovesti do ateroskleroze, procesa u kojem arterijska stijenka postaje stanjena, slabije elastična te se nakuplja plak na zidovima arterija. Sve to može smanjiti ili zaustaviti protok krvi što može biti vrlo opasno stanje.

Najgora hrana za srce koju biste trebali izbjegavati je:

1. Crveno meso – masno meso poput svinjetine, govedine

2. Prerađeni mesni proizvodi – kobasice, hrenovke, salame, paštete, slanina (uz zasićene masti sadrže i aditive koje bi bilo dobro izbjegavati)

3. Punomasni mliječni proizvodi – punomasno mlijeko, sir, vrhnje, maslac

4. Brza hrana – brzo pripremljena hrana koja se prži u zasićenim mastima i sadrži mnogo soli, šećera i aditiva

5. Pržena hrana – duboko prženje hrane je nešto što biste svakako trebali izbjegavati za zdravlje srca

Pexels

Visoke razine soli

Prekomjerni unos soli povezan je s povećanim rizikom od visokog krvnog tlaka, što je važan faktor rizika za srčane bolesti.

Povišen arterijski tlak (arterijska hipertenzija) glavni je čimbenik rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti u svijetu, koje često mogu biti spriječene primjenom zdravog životnog stila, navode stručnjaci javnog zdravstva Rijeke.

Dodaju i da su posljednjih nekoliko desetljeća brojne studije pokazale da je unos kuhinjske soli pozitivno povezan s ranim razvojem čimbenika kardiovaskularnog rizika.

Najviše soli unosimo upravo kroz namirnice, odnosno, najgorom hranom za srce. Smanjenjem unosa soli doprinosi se prevenciji arterijske hipertenzije te posljedično smanjenju smrtnosti od koronarnih bolesti.

Evo nekoliko razloga zbog kojih se visok unos soli smatra štetnim za zdravlje srca.

Naime, sol povećava krvni tlak jer sol ima sposobnost zadržavanja vode u tijelu. Kada unos soli premaši potrebu tijela, povećava se volumen krvi, što rezultira povećanim krvnim tlakom. Povišeni krvni tlak može oštetiti arterije s vremenom, povećavajući rizik od srčanih bolesti, srčanog udara i moždanog udara.

Isto tako, sol doprinosi aterosklerozi i općenitom oštećenju stijenki arterija što olakšava nakupljanje masnih tvari i plakova na zidovima arterija.

Na kraju, ona povećava opterećenje srca povisivanjem tlaka te tada srce mora jače pumpati krv što dugoročno može dovesti do oštećenja srca i povećati rizik od srčanih bolesti.

Ovo je hrana bogata solju koju biste trebali izbjegavati: 

1. Prerađeni mesni proizvodi poput kobasica, špeka, pašteta, salama, hrenovki

2. Konzervirane juhe i gotova hrana u konzervama

3. Pržena i brza hrana

4. Slane grickalice

5. Slatkiši koje kupite mogu sadržavati iznenađujuće visoku razinu soli

6. Gotova jela i umaci

7. Konzervirano povrće, u neka se čak i dodaje sol

8. Dodaci prehrani i neke tablete mogu sadržavati visoke razine soli

Visoke razine šećera

Povišene razine šećera u krvi, posebice one koje su dugotrajno povišene, mogu imati značajan negativan utjecaj na zdravlje srca.

Dijabetes ili šećerna bolest stoga je jedan od faktora rizika za razvijanje srčanih bolesti.

Šećer se u velikim količinama nalazi u brojnim namirnicama, a da toga ponekad nismo niti svjesni dok ne pročitamo deklaraciju. Nije neobično niti da se šećer nalazi u slanim namirnicama poput grickalica, stoga se uvijek savjetuje čitati deklaracije i popis sastojaka prije konzumiranja.

Šećer je jedna od najgorih hrana za srce jer povećava rizik od dijabetesa.

Naime, visok šećer može izazvati otpornost na inzulin, što znači da stanice ne reagiraju učinkovito na inzulin, hormon koji pomaže regulaciji razine šećera u krvi. Dijabetes ima direktan utjecaj na povećanje rizika od srčanih bolesti jer šećer koji se ne može probaviti tijelo pretvara u trigliceride ili masti koji se tada mogu nakupljati u žilama i izazivati probleme sa srcem.

Također, povećava se rizik od oštećenja krvnih žila i potiče se proces ateroskleroze, ali i rizik od povišenog krvnog tlaka te se povećava opterećenje na arterije i srce.

Na kraju, kronično visoke razine šećera mogu potaknuti upalne procese u tijelu koje mogu biti povezane sa srčanim bolestima.

Najgora hrana za srce bogata šećerima koju biste trebali izbjegavati je:

1. Slatki i gazirani napitci, voćni sokovi, energetska pića

2. Slatkiši s rafiniranim šećerom, čokolade, keksi..

3. Žitarice za doručak često nisu zdrave već sadrže visoke razine šećera, posebno one namijenjene djeci

4. Peciva, kolači, kroasani, bijeli kruh

5. Voćni jogurti često sadrže konzervirano voće i dodane šećere

6. Gotovi umaci, juhe, dresing za salatu, kupovni kečap, majoneza, BBQ umak i ostalo

7. Brza hrana u restoranima brze hrane nerijetko sadrži dodani šećer zbog pojačavanja okusa

Važno je napomenuti da neki proizvodi mogu sadržavati skrivene šećere pod raznim nazivima poput glukoze, fruktoze, saharoze, sirupa od kukuruza i tako dalje. Preporučuje se odabir namirnica koje sadrže prirodne šećere poput voća, ali i ograničavanje unosa dodanog šećera kako bi se očuvalo zdravlje.

Čitanje etiketa proizvoda može vam pomoći prepoznati dodani šećer u hrani i napicima, ali i druge štetne sastojke koji se nalaze u najgoroj hrani za srce.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ