Šećer u krvi: Na što paziti i kako najbolje znati je li povišen – ili nizak?

Zdravlje 19. lis 202215:49 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Šećer u krvi ili glukoza je glavni šećer koji se nalazi u krvi, a koji je glavni izvor energije tijelu. Dobiva se iz hrane koja se onda pretvara u tu energiju. Kada je šećer u krvi previsok, s vremenom dolazi do dijabetesa.

Nekada šećer može biti povišen, a ne mora se raditi o dijabetesu, a jednako tako može biti i snižen.

Kako regulirati šećer u krvi?

Normalne razine šećera u krvi iznose manje od 100 mg/dL kada se ne jede barem osam sati, odnosno manje od 140 mg/dL dva sata nakon jedenja. Tijekom dana razina šećera može biti najmanja prije obroka. Za ljude koji nemaju dijabetes, normalne razine šećera su između 70 i 90 mg/dL. Kada su ove razine povišene dulje vremena to bitno utječe na zdravlje i može se raditi o preddijabetesu ili o dijabetesu.

VEZANA VIJEST

Kada dolazi do rasta ili pada šećera u krvi?

Kada je šećer u krvi većinu vremena povišen radi se o hiperglikemiji. Do porasta šećera u krvi dolazi najčešće zbog unošenja određene hrane. Tako će se povisiti kada se pojede obrok koji sadrži nešto više ugljikohidrata, ako izostaje tjelesna aktivnost, kao rezultat infekcije ili bolesti ili kod promjene u razinama hormona. Jednako tako i stres može utjecati na porast šećera u krvi. Visoki šećer u krvi se može prepoznati po čestoj žeđi ili gladi, glavobolji, padu koncentracije, zamagljenom vidu, suhim ustima, umoru, čestom mokrenju.

S druge strane, šećer u krvi može biti nizak kod konzumacije alkohola, pretjerane aktivnosti, zbog nuspojava određenih lijekova ili propuštanja određenog obroka. Nizak šećer u krvi se naziva i hipoglikemija, a može se prepoznati po pretjeranom znojenju, tjeskobi, drhtanju, slabosti, lupanju srca i nekada gladi.

Kada je povišena razina šećera opasna za zdravlje?

Glukoza je važna za tijelo jer služi kao gorivo, ali samo kada je prisutna u normalnim količina. S druge strane, kada je njezina razina povišena, može biti jako opasna. Visoke razine šećera smanjuju sposobnost stanica u gušterači koja onda teže proizvodi inzulin, a rezultat su previsoke razine inzulina i oštećenje gušterače nakon nekog vremena.

Jednako tako, visoke razine šećera u krvi mogu dovesti do ateroskleroze, odnosno zadebljanja i oštećenja stijenke krvnih žila. Ovo stanje može dovesti do daljnjih zdravstvenih problema kao što su srčani i moždani udar, bolesti bubrega, problemi s vidom, oslabljeni imunološki sustav, loša cirkulacija i oštećenje živaca.

Zaključak

Šećer u krvi je zapravo glukoza koja je važna za obavljanje svih važnih funkcija u tijelu. Ako je šećer u krvi povišen dugoročno može doći do ozbiljnih problema. Važno je prepoznati simptome visokog ili niskog šećera na vrijeme i reagirati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.