Ovo su 4 najvažnija vitamina i minerala za jačanje imuniteta koja će vam trebati

Zdravlje 04. sij 202209:41 > 15:37
tableta, lijek, liječenje, pacijent, terapija, vitamini, minerali,
Izvor: Shutterstock/Ilustracija

Sezona gripe i prehlada znači i da pri ruci moramo imati vitamin C, a kako se pandemija nastavlja, zdravlje imuniteta je i dalje prioritet.

Imunološki sustav odnosi se na cijelu vojsku stanica, kemikalija i procesa koji neumorno rade kako bi zaštitili naše tijelo od stranih napadača. Ako pomoć za svoj imunitet tražite u vitaminima, mineralima i suplementima, svakako to i učinite a prof. dr. John Mafi dodaje kako je u tom slučaju važno odabrati prave te dodaje: „Iako je komplicirano direktno izmjeriti stanje imuniteta, pomoći vam pritom može informacija o tome koliko ste često imali gripu i prehlade i koliko su trajale“.

Ovo je popis vitamina i suplemenata koji dokazano donose dobrobiti vašem imunitetu:

1. Probiotici

Bakterije u probavnom sustavu možemo podijeliti na „korisne“ bakterije, tj. probiotike, i „štetne“ bakterije. „Korisne“ bakterije tj. probiotici pomažu nam višestruko: od probave hrane koju jedemo, preko sprečavanja rasta štetnih bakterija (natječu se s njima za mjesto i hranu) do sveukupno pozitivnog utjecaja na naš imunološki sustav. Dakle probiotici se nazivaju i bakterije mliječne kiseline, živi su mikroorganizmi koji, kada ih se konzumira u odgovarajućoj količini, imaju povoljne učinke na zdravlje domaćina.

Kako pozitivno djeluju na probavu, isto tako djeluju i na imunološki sustav. Sprečavajući naseljavanje patogenih mikroorganizama u crijevima, pozitivno utječu na crijevni imunološki sustav, koji je odgovoran za čak 70 – 80 posto naše imunološke reakcije. “Probiotici mogu tako smanjiti šanse da ćete se prehladiti“, dodaje dr. Mafi.

Gdje ih pronaći: Jogurt, kefir, kupus, Miso juha, acidofilno mlijeko.

2. Cink

Cink je neophodan za pravilan rast i razmnožavanje stanica koje sudjeluju u imunološkim reakcijama. Ako se uzima na samom početku prehlade, može skratiti njeno trajanje, ističe dr. Mafi, iako postoje neke nejasnoće u dostupnim podacima. Drugi su liječnici istaknuli kako se treba biti oprezan kod korištenja cinka jer može donijeti i nuspojave poput mučnine i proljeva, posebno ako se uzima na prazan želudac. Dodaju kako se trebaju izbjegavati sprejevi za nos koji sadrže cink jer mogu uzrokovati nepovratan gubitak mirisa.

Kada se uzima kako treba, on može biti od pomoći zdravlju imunološkog sustava: kada virus uđe u krvotok, cink prodire u oštećenu stanicu i sprečava širenje infekcije.

Gdje ga pronaći: Jedan od najboljih izvora cinka u prehrani čovjeka jest crveno meso. Konzumacijom oko 100 grama crvenog mesa može se zadovoljiti čak oko 25 posto ukupnih dnevnih potreba za cinkom. Odličan izvor cinka je i špinat, škampi, grah, cvjetača i sjemenke lana.

3. Vitamin C

Ovaj vitamin pojačava proizvodnju limfocita B i sprečava pogoršanje stanja limfocitnih stanica T, a radi se o važnim stanicama antitijela koje su odgovorne za detektiranje i borbu protiv virusa u organizmu.

Vitamin C prate brojne pozitivne priče radi utjecaja na prehlade, ali dr. Mafi ističe kako je njegov utjecaj slabiji nego mislite. Pokazalo se da će skratiti trajanje prehlade kada se uzima redovito i može pomoći imunitetu, ali istraživanja pokazuju kako je ovaj vitamin ne tako uspješan kod sprečavanja prehlade kod opće populacije. Uz sve spomenute kritike, stručnjaci će ipak zaključiti kako je vitamin C skratiti trajanje prehlade ako se redovno koristi, a i njene simptome.

Gdje ga pronaći: Citrusno voće poput naranči, gejpa i limuna sadrže velike količine vitamina C. Drugi izvori mogu biti brokula i kelj.

4. Vitamin D

Vitamin D je specijalan vitamin jer se formira kada je koža izložena suncu. Iako je primarna funkcija ovog vitamina da ojačava koristi i mišiće te se bori protiv stresa i anksioznosti, on štiti i imunološki sustav. Kada smo bolesti, ovaj vitamin pomaže tijelu da proizvodi antimikrobne peptide koji će spriječiti razvoj štetnih bakterija, mikroba i virusa. Također je važan jer regulira rad T- stanica. Prema analizi studija vitamin D u obliku suplementa će smanjiti rizik od razvoja prehlade ali i gripe.

Gdje ga pronaći: Vitamin D se apsorbira putem sunca, pa je najbolji način za unos ovog vitamina upravo izlaganje sučevim zrakama. Možete ga pronaći u gljivama, masnoj ribi poput lososa, piše Ordinacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.