Namirnica koju su naše bake stavljale u sve kolače snažan je štit protiv plućnih bolesti

Zdravlje 28. ruj 202307:31 0 komentara
Unsplash

Orasi su puno moćnija hrana nego što se mislilo.

Pandemija korone skrenula je pažnju svih nas na zdravlje pluća, čini se, mnogo više nego prije. Sada nova istraživanja pokazuju da za jačanje pluća i zaštitu od bolesti jednostavno trebate dodati malu moćnu hranjivu tvar u svoju prehranu.

Kronične plućne bolesti, uključujući kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB) i astmu, globalni su zdravstveni problem. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, KOPB je treći vodeći uzrok smrti u svijetu. Kronična upala je glavni uzrok ovih bolesti, što dovodi do oštećenja plućnog tkiva i smanjene funkcije pluća, piše Zadovoljna.rs.

Patricia A. Cassano, autorica studije i direktorica Odsjeka za nutricionističke znanosti na Sveučilištu Cornell, kaže da se ne zna dovoljno o utjecaju hrane na ove bolesti, ali sada se stvari mijenjaju.

“Ova studija pruža dodatne dokaze da omega-3 masne kiseline, koje su dio zdrave prehrane, također mogu biti važne za zdravlje pluća.”

A ima ih u izobilju u – orasima. Tako se sada pokazalo da je ova hrana koju su naše bake stavljale u sve kolače i kolače zapravo snažan štit za plućne bolesti.

Omega-3 masne kiseline, koje su esencijalne višestruko nezasićene masti, imaju značajan pozitivan učinak na zdravlje stanica. Osim u orasima, nalaze se u lososu i lanenim sjemenkama, a poznato je da ublažavaju upale i reguliraju kolesterol.

Nedavna studija koju podupire američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH) pokazuje nedvojbenu vezu između omega-3 kiselina i smanjenog rizika od kroničnih plućnih bolesti, piše Health.com.

To pokazuje da grickanjem orašastih plodova možemo dobiti puno koristi, mnogo više nego što se mislilo.

Inače, studija je rađena u dvije faze – u prvoj je dva desetljeća praćeno 15.000 izvorno zdravih Amerikanaca. Važno je otkriće da ljudi s višom razinom omega-3 u krvi pokazuju sporije opadanje funkcije pluća. Druga faza bila je usmjerena na genetsku analizu 500.000 Europljana. I tu je potvrđena veza između viših razina omega-3 kiselina, posebice DHA, i jakih pluća.

Međutim, važno je napomenuti da je istraživanje prvenstveno usmjereno na zdrave odrasle osobe, a tekuća istraživanja usmjerena su na učinke omega-3 kiselina na ljude koji već imaju KOPB, uključujući teške pušače.

A što se događa s našim tijelom ako često jedemo orahe, možete pročitati ovdje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.