Namirnica koju svi jedemo za Uskrs ima prednosti koje sigurno niste znali

Zdravlje 09. tra 202322:35 0 komentara
Rajko Simunovic / Alamy / Alamy / Profimedia

Rotkvica je nedvojbeno niskokalorična namirnica i bogata vodom koja čini preko 95 posto njenog sastava. Osim toga, sadrži i značajnu količinu vitamina B, vitamina C i mineralnih soli.

Ovo povrće poznato je ne samo po blago ljutom okusu, već i po svojim fitoterapeutskim svojstvima:

– zahvaljujući antispazmodičnim svojstvima djeluje na opuštanje mišićnog i živčanog sustava

– njezino antiseptičko djelovanje, s druge strane, čini je idealnom hranom za borbu protiv i inhibiciju stvaranja i rasta bakterija

Konzumacija rotkvice također osigurava djelovanje pročišćavanja, posebno na bubrežnoj, diuretičkoj i laksativnoj razini, iako u blagoj mjeri. Čak i astma, bronhitis i kašalj mogu se ublažiti konzumacijom rotkvice u obliku infuzije ili dekokta.

Rotkvice su također poznate još od rimskog doba po sposobnosti da pospješuju san, piše Novi list.

Kontraindikacije rotkvice

S druge strane, mogu postojati neke kontraindikacije, posebno povezane s pretjeranom konzumacijom rotkvica.

U nekim slučajevima mogu doprinijeti iritaciji stijenki crijeva i želuca ili pojačati žgaravicu, dok u drugim slučajevima mogu pogodovati pojavi nadutosti.

Općenito, konzumacija rotkvica se ne preporučuje u slučaju gastroezofagealnog refluksa, kolitisa ili iritabilnog debelog crijeva, gastritisa, bubrežnih kamenaca i drugih problema povezanih s probavnim sustavom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!