Natrijev askorbat: Sadrži jedan ključan vitamin, potreban za zdravo tijelo

Zdravlje 29. sij 202115:07 0 komentara
Pixabay.com

Dobro je poznato da je vitamin C neophodan za zdravlje našeg organizma i za jačanje imuniteta. Hladniji mjeseci u kojima se trudimo jačati imunitet da bi bio sposoban obraniti se od prehlada i viroza, gotovo da ne mogu proći bez dodataka vitamina C.

Natrijev askorbat je nekiseli oblik vitamina C koji je vezan za natrij, mineralnu sol, a dobrobiti su mu jednake kao i kod čistog vitamina C. Natrijev askorbat ovdje ima ulogu umanjivanja kiseline, što znači da se natrijev askorbat lakše probavlja i više apsorbira nego čisti vitamin C. Radi se o kombinaciji sode bikarbone i vitamina C.

Za što nam treba natrijev askorbat?

Natrij askorbat ili vitamin C doista su neophodni ukoliko želite održavati zdrav organizam. Ovaj vitamin važan je za normalan razvoj i rast svih stanica u tijelu. No, kao i svi drugi vitamini rastapa se u vodi, a onaj dio koji organizam nije uspio metabolizirati se izlučuje kroz urin. To je razlog zašto je ljudsko tijelo potrebno hraniti vitaminima.

Natrijev askorbat pruža mogućnost da se u organizmu metabolizira i apsorbira mnogo veća razina vitamina C nego kada ga se uzima iz drugih dodataka. Pri uzimanju običnog vitamina C apsorbira se jedva 30% unesenog, a kod natrijevog askorbata čak 75%.

Vitamin C u natrijevom askorbatu

Vitamin C u natrijevom askorbatu jedan je od najvažnijih vitamina za naš organizam. On je jedan od brojnih antioksidanasa koji služi za izbacivanje slobodnih radikala i toksina. Toksini i slobodni radikali su glavni krivci za starenje stanica, kože, kostiju, ali i nastanka srčanih bolesti i raka. Vitamin C u natrijevom askorbatu zaslužan je i za stvaranje kolagena koji je također nužan za zdrave kost i krvne žile, ali i za mladolik izgled kože.

Ovo su samo neki od razloga zašto nam je važan vitamin C i zašto bi ga trebali uzimati u natrijevom askorbatu:

  • Koristi se za izradu tkiva, stanica kože, ligamenata i krvnih žila
  • Omogućava brže zarastanje rana i ožiljaka
  • Održava zdravlje krvnih žila, kostiju i zubi
  • Omogućava apsorpciju željeza
  • Potiče stvaranje kolagena koji je nužan za zdravlje kostiju i mladolik izgled kože
  • Pomaže izbacivanje toksina iz tijela
  • Ojačava imunološki sistem
  • Pomlađuje tijelo

Ako imate nedostatak vitamina C bilo bi dobro da koristite natrijev askorbat. Manjak ovog vitamina u organizmu može izazvati anemiju, krvarenje desni, kroničan umor i slabost.

Kako koristiti natrijev askorbat?

Iako se radi o kombinaciji sode bikarbone i vitamina C, ne preporučuje se da sami radite tu mješavinu već da je kupite u specijaliziranim trgovinama ili ljekarnama. Natrijev askorbat koristi se tako da se jedna žličica otopi u vodi ili soku i popije. Preporučena dnevna doza inače je oko tri žličice natrijevog askorbata, no upute za korištenje bit će istaknute na pakiranju. Računa se da je žličica natrijevog askorbata oko 250ml te najčešće dolazi u pakiranju. Žličica mora biti plastična.

Preporučene dnevne doze vitamina C ovisit će od osobe do osobe, no vjeruje se kako je doza od 5 grama dnevno dovoljna za postizanje optimalnog zdravlja. Dakako, korištenje dodataka prehrani u obliku natrijevog askorbata mora nije dovoljno te je vitamin C važno unijeti i prehranom.

Natrijev askorbat u trudnoći

Korištenje dodataka vitamina C u trudnoći nije se pokazalo pretjerano uspješnim kod rješavanja trudničkih tegoba. Trudnice i dojilje bi se prije korištenja svakako trebale posavjetovati sa svojim liječnikom. Ne postoji dovoljno dokaza da natrijev askorbat u trudnoći donosi negativne posljedice, no opreznosti uvijek treba biti.

Što se tiče problema u trudnoći poput prijevremenog rođenja, preeklampsije ili rođenje mrtvog djeteta, dodatak vitamina C na to nema utjecaj. Kod nekih žena koje su koristile vitamin C uočeno je smanjenje u prijevremenom pucanju plodovih ovoja prije termina ili na termin.

Cijena?

Natrijev askorbat možete pronaći u gotovo svakoj trgovini prirodnim proizvodima. Cijena natrijevog askorbata je od 50 do 100 kuna za 200 grama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.