Naturopatija: Koje bolesti može izliječiti i koliko točno košta jedan tretman?

Zdravlje 21. svi 202115:43
gospina trava, kantarion,
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Naturopatija je zdravstvena disciplina, medicinski sustav, koji se bazira na prirodnim metodama liječenja, a prakticira se već stotinama godina.

Osnova naturopatije je tretiranje uzroka bolesti prirodnim načinima te postizanje optimalnog zdravlja koje je ugroženo bolestima, disbalansom ili životnim stilom.

Ideja naturopatije je ta da tijelo ima sposobnost samoiscjeljenja ako mu se daju pravilnu uvjeti. Tretmani naturopatije su brojni i sveobuhvatni te je cilj što manje korištenje lijekova te holistički pristup liječenju.

Naturopatija djeluje po nekoliko osnovnih principa:

  • tijelo ima sposobnost samoiscjeljenja
  • priroda ima snagu liječenja
  • tretiraj uzrok, ne samo simptome
  • ne tretiraj samo tijelo, već i mentalno i duhovno biće
  • potiči prevenciju
  • uči druge i naučavaj

Koje bolesti može liječiti naturopatija?

S obzirom na to da je naturopatija okrenuta k prirodnom rješavanju uzroka, a ne samo posljedica, tretmanima se može utjecati na nekoliko tegoba istovremeno. Osim oslabljenog imuniteta, naturopatija može liječiti razne reumatske bolesti te brojne tegobe koje je ponekad teško konkretno odrediti. Osjećaj slabosti i umora može biti simptom različitih poteškoća, a naturopatijom se zato mogu tretirati uzroci i takvi simptomi.

Naturopatija može liječiti specifične probleme i bolesti poput astme, bolesti dišnog sustava, endokrine poremećaje, ginekološke probleme, kožne bolesti, kardiovaskularne bolesti, urološke smetnje, mentalne poteškoće poput anksioznosti i depresije te infektivne bolesti. Ovaj prirodan način liječenja se pokazao učinkovit i kod tretiranja poremećaja težine, ali i autoimunih bolesti. Slično kao i kod homeopatije, naturopatijom se mogu tretirati alergije, astma, bolovi u leđima, problemi s krvnim tlakom, migrene i ekcemi.

Kako se liječi naturopatijom?

Kako navode u svojim načelima, cilj naturopatije je rješavanje uzroka prije nego popravljanje simptoma. Prvi korak u tome najčešće leži u promjeni načina života. Današnja onečišćenja, tehnologije, nezdrava hrana, nepravilni ritmovi hranjenja i stres mogu dovesti do brojnih tegoba za koje se uzrok rijetko pripisuje upravo tim stvarima.

Bolesnici nerijetko ne doživljavaju da neke životne navike mogu biti uzrok ili pojačavati simptome određene bolesti. Naturopatija zato djeluje po principu da se rješavanje problema obavlja holistički što prije svega znači promjenu loših životnih navika. Liječenje naturopatijom uključuje i promjene u prehrani, smanjivanje stresa, nutricionističke promjene, fitoterapiju te detoksikaciju. Naturopatija može uključivati ayurvedu, akupresuru, alopatiju, vizualizaciju, iscjeljivanje vjerom, yogu, kinesku medicinu, liječenje magntetima, meditaciju disanjem, terapiju bojama i tako dalje..

Prvi pregled za naturopatiju

Iako se mnogi bolesnici za naturopatiju odlučuju tek kada više ne mogu pronaći rješenje u modernoj medicini, ona bi se trebala početi prakticirati kao prevencija, točnije, prije nastanka tegoba i bolesti.

Iz tog razloga se ista preporučuje osobama koje imaju neodređene i slabe tegobe kako bi iste srezali u korijenu i pospješili ostatak života. Zato će na prvom pregledu kod naturopata biti riječi o načinu života, simptomima koje pacijent osjeća, lijekovima ili operacijama koje je pacijent do tada prošao te o povijesti bolesti. Naturopat bi mogao tražiti nalaze ukoliko ih pacijent ima, ali i zatražiti testiranja poput analize krvi ili urina.

Prvi pregled naturopatije traje oko sat vremena te uključuje razgovor i analizu problema. Nakon prvog pregleda mogu se izvesti programi i tretmani za stanje koje želite liječiti. Kao što je ranije navedeno, ti tretmani mogu uključivati nekoliko različitih vrsta liječenja, a prva na redu je detoksikacija. Ovime se želi očistiti organizam, a to može u početku izazvati glavobolje, pospanost i slabost. Nakon početnog šoka od izbacivanja toksina, tijelo se počinje oporavljati.

Ako se radi o većem problemu, naturopat može zatražiti da posjetite liječnika specijalista kao dio liječenja.

Trajanje liječenja naturopatijom

S obzirom na to da je svaka bolest i zdravstvena tegoba specifična, a svaki bolesnik individualan, takvo će biti i liječenje naturopatijom. Najčešće se to radi o dužem procesu, no trajanje ovisi o intenzitetu tegoba. Trajanje liječenja naturopatijom je uglavnom oko 5 do 10 tjedana, a nakon toga slijede povremene kontrole stanja.

Pregled naturopata ne može zamijeniti pregled liječnika opće prakse te je važno da ukoliko i dalje imate tegobe, probleme ili se isti pogoršavaju, da se obratite svom liječniku.

Cijena naturopatije

Tretmane naturopatije možete pronaći u specijaliziranim centrima te cijena prvog pregleda i kontrolnog pregleda naturopatije ovisi od centra do centra. Prosječna cijena prvog pregleda naturopatije je oko 400 do 600 kuna, a može biti i veća ukoliko su potrebne dodatne analize.

Cijena kontrolnog pregleda naturopatije je oko 300 do 500 kuna.

Naturopatija stvara nove navike i čini promjenu u životu. Liječenje na ovaj način zapravo nikada ne završava već je uvijek potrebno držati se određenih principa te brinuti o vlastitom zdravlju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar