Nedostatak jednog nutrijenta šteti organizmu više nego pušenje

Zdravlje 04. lip 202411:42 0 komentara
Pexels

Na životni vijek utječu mnogi različiti čimbenici. Na neke, poput genetike, bolesti i ozljeda, ne možemo utjecati, dok na druge, poput prehrane i tjelovježbe, možemo uvelike utjecati.

Pušenje je poznato kao jedna od najgorih navika koje možemo izabrati za naše zdravlje. Ne samo da je vodeći uzrok raka pluća u svijetu, već može povećati i rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

No, znanstvenici su otkrili da bi nedostatak jednog nutrijenta mogao biti gori od pušenja, piše Index.hr.

Istraživanje je pokazalo da nedostatak omega-3 masnih kiselina u prehrani može skratiti životni vijek više nego pušenje. Naime, pušenje skraćuje očekivani životni vijek za četiri godine, dok ga niske razine omega-3 masnih kiselina, koje se uglavnom nalaze u masnoj ribi poput lososa i skuše, mogu smanjiti za pet godina.

Istraživanje, objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition, koristilo je statistike iz Framingham Heart Study (FHS), jedne od najdugovječnijih studija na svijetu.

FHS je pružio jedinstvene uvide u čimbenike rizika za kardiovaskularne bolesti i doveo do razvoja Framingham Risk Scorea temeljenog na osam osnovnih čimbenika rizika: dobi, spolu, pušenju, liječenju hipertenzije, statusu dijabetesa, sistoličkom krvnom tlaku, ukupnom kolesterolu i HDL kolesterolu.

“Informacije sadržane u koncentracijama četiri masne kiseline u crvenim krvnim stanicama bile su jednako korisne kao one sadržane u razinama lipida, krvnom tlaku, pušenju i statusu dijabetesa u pogledu predviđanja ukupne smrtnosti. Ovo govori o snazi omega-3 indeksa kao čimbenika rizika i trebalo bi ga smatrati jednako važnim kao i druge utvrđene čimbenike rizika, možda čak i važnijim”, rekao je koautor studije, dr. Bill Harris, predsjednik Fatty Acid Research Institute.

Japan ima veći omega-3 indeks nego SAD

Ranije izvješće iz 2018. godine pokazalo je da su osobe s visokim omega-3 indeksom imale 33 posto manji rizik od rane smrti. Istraživanje je također istaknulo kako je unos omega-3 u svijetu povezan s različitim očekivanim životnim vijekom.

“Zanimljivo je primijetiti da je u Japanu, gdje je prosječni omega-3 indeks veći od osam posto, očekivani životni vijek oko pet godina duži nego u Sjedinjenim Državama, gdje je prosječni omega-3 indeks oko pet posto”, dodao je glavni autor studije dr. Michael McBurney sa Sveučilišta Guelph u Kanadi.

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama uključuje:

– ribu i druge morske plodove (posebno hladnovodnu masnu ribu, kao što su losos, skuša, tuna, haringa i srdela)

– orašaste plodove i sjemenke (kao što su laneno sjeme, chia sjemenke i orasi)

– biljna ulja (kao što su laneno ulje, sojino ulje i ulje repice).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!