Odmah ćete ga početi jesti. Sve dobrobiti špinata

Zdravlje 22. srp 202111:43
Izvor: Callum Shaw/ Unsplash

Špinat je toliko zdrav da ima neko dobro djelovanje za gotovo svaki dio vašeg tijela.

Bilo da ga stavljate u smoothie ili ga radite na salatu, šprinat je odličan izbor za dostizanje potrebnog dnevnog unosa povrća. Osim što je ukusan, on je prepun nutrijenata, a ovo su i blagodati koje može imati za organizam.

Može vam pomoći u mršavljenju

Ako se mučite da smršavite, moglo bi vam pomoći ako u prehranu dodate špinat. Studija iz 2014. godine pokazal je da su žene, koje su konzumirale smoothieje s ekstraktom špinata, izgubile 43% više kilograma od onih koje su dobile placebo. Uz to žudnja za hranom, grickalicama i slatkim pala je za 95% u odnosu na kontrolnu grupu.

Može sniziti krvni tlak

Studija iz 2015. godine pokazala je da se ljudima koji su svakodnevno, tijekom 7 dana, jeli juhu od špinata bogatu nitritima, snizio tlak.

Može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Samo zdjelica špinata dnevno može smanjiti rizik o od bolesti arterija za 26% te može smanjiti rizik od srčanog udara, zatajenja srca i moždanog udara.

Može smanjiti rizik od gubitka vida

Iako su nam uvijek govorili da su mrkve dobre za vid, špinat je zapravo još bolji. Jedna studija pokazala je da su oni, čija prehrana nije bila bogata zeaksantinom, kojeg u špinatu ima u izobilju, imali veći rizik gubitka vida povezanog sa starenjem, piše Eat this.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar