Ovaj simptom često je prvi znak Parkinsonove bolesti, 60 posto ljudi ga ne primijeti na vrijeme

Zdravlje 14. svi 202408:38 0 komentara
Pixabay

Neki se znakovi mogu pojaviti i do 20 godina prije stvarne dijagnoze. Rano otkrivanje je ključno za liječenje ovog stanja, ali neki znakovi mogu biti suptilni i lako ih je propustiti.

Parkinsonova bolest je progresivni poremećaj, a napredak može biti izuzetno spor. Druga je najčešća neurodegenerativna bolest nakon Alzheimerove bolesti, a kao ni za Alzheimerovu bolest i druge vrste demencije, trenutno ne postoji lijek.

Velik broj oboljelih od Parkinsonove bolesti, točnije preko 60 posto njih, ima jedan poseban simptom, prenosi Best Life.

Neobičan simptom koji ukazuje na Parkinsonovu bolest je suho oko.

Naime, riječ je o sindromu suhog oka, a oboljeli od Parkinsonove bolesti ovaj neobičan simptom mogu početi primjećivati ​​i do 20 godina prije prave dijagnoze, odnosno pojave nekih drugih, očitijih znakova.

“Određene živčane stanice (neuroni) u mozgu postupno degradiraju ili umiru. Mnogi od simptoma Parkinsonove bolesti uzrokovani su gubitkom neurona koji proizvode kemijski glasnik u mozgu koji se zove dopamin. Kada se razina dopamina smanji, to dovodi do poremećaja kretanja i drugih simptoma karakterističnih za Parkinsonovu bolest“, objašnjavaju iz Klinike Mayo.

Isto tako, Parkinsonova bolest može imati ozbiljne posljedice na motoričke i nemotoričke sposobnosti ljudi. Iako je istina da su simptomi Parkinsonove bolesti drhtanje, ukočenost mišića i usporenost pokreta, to nije sve, upozoravaju liječnici te spominju i druge simptome, poput kognitivnih poremećaja, anksioznosti i depresije, umora i problema sa spavanjem.

Pixabay/ilustarcija

Međutim, neki od manje poznatih simptoma, čak i među liječnicima, povezani su s očima. Naime, oboljeli od Parkinsonove bolesti rjeđe trepću što može dovesti do suhoće, iritacije ili peckanja očiju.

Sindrom suhog oka, koji se javlja kada oči nisu dovoljno navlažene suzama, može dovesti do kronične suhoće oka koja uzrokuje nelagodu i rizik od gubitka vida, značajno ometajući svakodnevni život. Nedavna studija otkrila je da se procjenjuje da se suho oko javlja u 60 posto pacijenata s Parkinsonovom bolešću.

Mogući uzroci Parkinsonove bolesti

Točan uzrok je nepoznat. Prema Nacionalnom institutu za starenje, čini se da su neki slučajevi Parkinsonove bolesti nasljedni, dok drugi mogu biti povezani s određenim genetskim mutacijama.

Iako se smatra da genetika igra ulogu u Parkinsonovoj bolesti, mnogi znanstvenici vjeruju da je bolest rezultat kombinacije genetskih i okolišnih čimbenika, kao što je izloženost toksinima.

Dob je još jedan faktor rizika za pojavu Parkinsonove bolesti. Obično se javlja u srednjoj ili kasnoj životnoj dobi, a rizik se povećava kako osoba stari.

“Muškarci češće boluju od Parkinsonove bolesti nego žene. Isto tako, određene vrste lijekova mogu uzrokovati Parkinsonovu bolest”, objašnjavaju znanstvenici, a prenosi krstarica.com.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!