Ovo su suptilni znakovi da imate zatajenje srca

Zdravlje 24. kol 202207:04
Izvor: Pixabay

Zatajenje srca može uzrokovati rane, suptilne simptome koji mogu biti "vjesnici" bolesti koja se pogoršava, navodi se u izvješću Američke udruge za srce.

U izvješću, objavljenom u četvrtak u medicinskom časopisu Circulation, izložena su najnovija saznanja o simptomima zatajenja srca, kao i o drugim kardiovaskularnim bolestima, uključujući moždani udar, piše Insider.

Zatajenje srca događa se kada srce ne može pumpati dovoljno krvi i kisika u druge organe, što može biti smrtonosno. Zatajenje srca obično se ne može izliječiti, ali rano liječenje može pomoći ljudima da žive duže s boljom kvalitetom života, poručuju iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Liječenje uključuje lijekove, tjelesnu aktivnost i smanjenjeni unos soli.

Pušenje cigareta, pijenje prekomjerne količine alkohola, nedovoljna tjelesna aktivnost i loša prehrana povećavaju rizik od zatajenja srca. Medicinska stanja, poput srčanih bolesti, prethodnog srčanog udara, visokog krvnog tlaka, pretilosti i dijabetesa također povećavaju rizik od zatajenja srca.

Zatajenje srca najčešće uzrokuje nedostatak daha

“Nedostatak daha obilježje je zatajenja srca”, navodi se u izvješću. Teški problemi s disanjem povezani su s povećanim rizikom od smrti, priopćila je Američka udruga za srce.

U izvješću se navodi da se druga zdravstvena stanja koja uzrokuju probleme s disanjem, poput kroničnog opstruktivnog plućnog poremećaja, mogu pojaviti zajedno sa zatajenjem srca.

Ostali uobičajeni simptomi zatajenja srca uključuju općenito osjećaj umora i natečena stopala, noge ili gležnjeve.

U izvješću Američkog udruženja za srce navodi se da je umor najneugodnije obilježje zatajenja srca.

Mučnine

Rani simptomi zatajenja srca uključuju želučane tegobe, mučninu, povraćanje i gubitak apetita, navodi se u izvješću.

Propadanje mišića kao posljedica zatajenja srca može ukazivati na to da je bolest uznapredovala.

“Rani i suptilni simptomi također mogu biti vjesnici pogoršanja bolesti i predstojeće hospitalizacije ili smrti”, dodaje se u izvješću.

Ostali simptomi

Pregledima je utvrđeno da je 25 do 30% odraslih osoba sa zatajenjem srca prijavilo poremećaje raspoloženja, uglavnom depresiju i anksioznost te nesanicu.

Zatajenje srca uzrokuje nesanicu iz više razloga. Ljudi sa zatajenjem srca često ostaju bez daha kada leže ravno. Drugo, nuspojava lijekova za zatajenje srca može natjerati ljude da uriniraju više tijekom noći jer lijekovi ispušta tekućinu koja se nakuplja u plućima, što uzrokuje nedostatak daha.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar