Ovu namirnicu trebamo jesti barem jednom dnevno: Čuva srce, snižava loš kolesterol i sužava struk

Zdravlje 14. svi 202409:10 0 komentara
Shutterstock/Ilustracija

Uključivanje zdravih masti, kao što su nezasićene masti, nešto je što dugoročno može pomoći u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti.

Nutricionistice Alisa Smolen i Courtney Vickery avokado su izdvojile kao najbolji izvor zdravih masnoća.

“Dodavanje avokada u vašu prehranu jednostavan je i lak način za poboljšanje zdravlja srca”, ističe Alisa Smolen.

Dijetetičari su otkrili nekoliko razloga zašto bismo ga trebali češće uključivati ​​u prehranu.

Dobar izvor zdravih masti

Avokado sadrži i zasićene i nezasićene masti, no 75 posto masnoća u njima je nezasićeno, što ga čini izvrsnim izborom za zdravlje srca, prenosi Eating Well.

Nezasićene masti su neke od najzdravijih vrsta masti za zdravlje srca.

“Neka istraživanja sugeriraju da nezasićene masti u avokadu, posebice oleinska kiselina, mogu biti korisne kada želimo poboljšati disfunkciju endotela, odnosno sposobnost krvnih žila da pomiču krv kroz tijelo”, kaže Vickery.

Pexels/Ilustracija

Nezasićene masti u avokadu daju mu kremastu teksturu i ugodan okus u ustima. Ove zdrave masnoće također su uvelike odgovorne za to što je avokado tako hranjiva namirnica.

Pomažu u snižavanju razine kolesterola

Nezasićene masti, u kombinaciji s vlaknima, mogu pomoći u povećanju dobrog kolesterola i smanjenju razine lošeg kolesterola, izvještava Eating Well.

“Avokado je bogat vlaknima, za koja je poznato da pomažu u povećanju HDL-a ili dobrog kolesterola. “Želimo da se razine HDL-a povećaju, a razine LDL-a smanje kako bismo spriječili kardiovaskularne bolesti”, objašnjava Courtney Vickery.

Mogu pomoći u smanjenju upale i triglicerida

Zdrave masti u avokadu također mogu pomoći u smanjenju upale, zahvaljujući protuupalnim mastima i omega-3 masnim kiselinama. Omega-3 masne kiseline su vrsta višestruko nezasićenih masnih kiselina koje mogu smanjiti upalu i visoke razine triglicerida.

Odabir zdrave hrane, poput avokada, koji sadrži zdrave masnoće, te voća, povrća i cjelovitih žitarica, može pomoći u smanjenju upale i smanjenju rizika od srčanih bolesti, piše b92, a prenosi krstarica.com.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!