Rak debelog crijeva: Uzrok, simptomi i može li se ova bolest izliječiti?

Zdravlje 31. ožu 202115:351 komentar
trbuh, bol u trbuhu, stomak, želudac, muškarac
Izvor: Pixaybay/ilustracija

Drugi najčešći oblik raka kod muškaraca u Hrvatskoj upravo je rak debelog crijeva.

Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od ukupnog broja dijagnosticiranih slučajeva raka od ove bolesti obolijeva do 16% muškaraca i do 14% žena. Nažalost, u posljednjim godinama zabilježen je i dramatičan porast novooboljelih i umrlih. Svaka osoba starija od 50 godina ima barem 5% rizika da će do 74. godine oboljeti od raka debelog crijeva te 2,5% da će od nje umrijeti.

Što je rak debelog crijeva?

Kolorektalni karcinom ili rak debelog crijeva je bolest koja kao posljedicu ima nekontrolirani rast abnormalnih stanica iz kolona ili rektuma. Te stanice mogu se ubrzano proizvoditi i vršiti invaziju na okolna tkiva i udaljene organe putem krvi i limfe. Simptomi raka debelog crijeva nisu odmah jasni i vidljivi, a u početku su benigni.

Prvi znak raka debelog crijeva po kojem se prepoznaje najčešće su polipi koji mogu imati prekancerozni potencijal. Zbog toga su rano prepoznavanje i pregledi vrlo važni u prevenciji i liječenju bolesti. Ako se prepozna i tretira u ranoj fazi, postotak izlječenja je visok, a situacija se komplicira kada karcinom zahvati limfne čvorove. U slučaju ranog prepoznavanja postotak preživljenja u petogodišnjem praćenju je oko 90%, u slučaju proširenja na limfne čvorove postotak preživljavanja ide od 9 do 65%.

Simptomi raka debelog crijeva

U mnogim slučajevima se prepoznavanje raka debelog crijeva ne događa na vrijeme zbog čega je vrlo važno obratiti pozornost na sve detalje. Pri prvim simptomima, točnije, čim osjećate neku neugodnu promjenu, trebalo bi se obratiti liječniku kako bi se odradili potrebni pregledi.

Ovo su najčešći rani znakovi upozorenja i simptomi raka debelog crijeva:

 • promjene u pražnjenju crijeva
 • zatvor, proljev
 • osjećaj nepotpunog pražnjenja crijeva
 • krvarenje iz rektuma
 • tragovi krvi u ili na stolici
 • tanka stolica kao olovka
 • bolovi u trbuhu
 • nadimanje
 • malaksalost, gubitak apetita
 • pad tjelesne težine
 • lažni porivi za pražnjenje

Sve ove pojave mogu se događati i zbog drugih bolesti, no ako dođe do krvarenja, neobičnog ritma stolice i nejasnih bolova, obratite se svom liječniku. Rano prepoznavanje simptoma raka debelog crijeva može biti krucijalno u liječenju bolesti.

Uzrok raka debelog crijeva

Uzrok raka debelog crijeva nije u potpunosti poznat, no postoje nekoliko faktora koji mogu povećati rizik i tako utjecati na nastanak raka debelog crijeva.

Među čimbenicima tu su druge bolesti, genetska predispozicija, prehrana te izloženost štetnim tvarima i kemikalijama. Nije poznato koliko svaki od tih čimbenika ima utjecaj na stvaranje raka debelog crijeva, no on postoji.

Način života i prehrana

Debelo crijevo ima ulogu pohranjivanja sadržaja koji dolazi iz tankog crijeva te izbacivanje tog sadržaja uz pomoć snažnih pokreta. Također iz sadržaja uzima i u organizam vraća vodu, elektrolite i masne kiseline. Zbog toga što u debelo crijevo dospijevaju razne tvari iz hrane, neke od njih mogu biti štetne i oštetiti sluznicu debelog crijeva.

Utjecaj na oštećenje sluznice crijeva imaju i sjedilački način života te loša prehrana koja uključuje mnogo masti, mesa i alkohola. Zdravlju crijeva ne pomažu niti suhomesnati proizvodi, rafinirani ugljikohidrati, crveno meso, pesticidi, umjetna bojila i konzervansi koji su danas, nažalost, čest sastojak u hrani. Ujedno, meso koje je pečeno na visokim temperaturama može stvoriti kancerogene supstance koje tada unosimo, a koje se talože u debelom crijevu i tamo oštećuju sluznicu. Zbog toga uzrok raka debelog crijeva može biti nekvalitetna prehrana. Ako se sluznice teže obnavlja, stvara se pogodno mjesto za razvijanje različitih bolesti pa tako i tumora.

Pomoć u ovom slučaju su kretanje, tjelovježba, svakodnevna šetnja te prehrana bogata voćem, povrćem i vlaknima.

Druge bolesti

Kao uzrok raka debelog crijeva navode se i druge bolesti. Tako primjerice veću šansu za razvijanje ovog karcinoma imaju osobe koje su ranije imale dijagnosticiran polip debelog crijeva, upalnu bolest crijeva, Chronovu bolest, ulcerozni kolitis te karcinom gušterače, dojke ili jajnika.

Genetska predispozicija

Vjeruje se kako na nastanak raka debelog crijeva utjecaj ima i genetika. Nasljedna stanja su familijarna adenomatozna polipoza ili Gardenov sidrom kod kojih se polipi javljaju neovisno o dobi osobe te unatoč terapiji često dovode do raka debelog crijeva.

Liječenje raka debelog crijeva

Nakon što pacijent primijeti neke od simptoma raka debelog crijeva, vjerojatno će biti upućen na kolonoskopiju i pregled. Ovaj pregled može biti neugodan, no neusporediv je s daljnjom borbom s karcinomom debelog crijeva ukoliko on napreduje. Kolonoskopijom se može pregledati debelo crijevo, uzeti biopsija i ukloniti polipi. Među pregledima tu su i ultrazvučni pregledi te kompjutozirana tomografija ili CT.

U liječenju se uklanjaju polipi endoskopskom polipektomijom koja je bezbolna i jednostavna. Polipi se nakon uklanjana mogu ponovno pojaviti zbog čega se predlaže kolonoskopija barem dva puta godišnje nakon uklanjanja polipa, a ako su nalazi uredni, pregled svakih tri do pet godina.

Postoji način da se rak debelog crijeva prevenira, evo i savjeta:

 • konzumirajte manje crvenog mesa i suhomesnatih proizvoda
 • u prehranu unesite mnogo voća, povrća i vlakana
 • neka vam prehrana sadrži mnogo vitamina, kalcija i selena
 • dnevno odradite barem jednu šetnju od pola stata
 • krećite se i barem nekoliko puta tjedno trenirajte
 • ako dugo sjedite zbog prirode posla, rastežite se i krećite svakih pola sata
 • prestanite pušiti cigarete i piti alkohol
 • održavajte zdravu tjelesnu težinu
 • reagirajte na simptome i redovito se kontrolirajte

Izliječenost od raka debelog crijeva je moguća, a veća šansa je ukoliko se prepozna na vrijeme.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar