Jaka glavobolja: Uzrok, vrste i kako se ovaj težak problem najbolje liječi?

Zdravlje 11. stu 202115:53 0 komentara
Andrea Piacquadio/ Pexels

Glavobolja je bilo kakva bol koja se osjeća u glavi ili vratu. Jaka glavobolja je čest problem mnogih ljudi. Postoji više vrsta glavobolje, a važno je znati kako se treba ponašati i što raditi kako bi se simptomi povukli što prije.

Jaka glavobolja se može pojaviti odjednom i izazvati oštru bol, a može i trajati danima. U nekim slučajevima učestale glavobolje mogu biti znak određene bolesti ili stanja te je potrebno posjetiti liječnika i napraviti dodatne pretrage.

Kako prepoznati jaku glavobolju?

Postoje dvije vrste glavobolje, primarne i sekundarne. Dok su primarne glavobolje jake glavobolje, sekundarne nastaju kao simptom ili posljedica pojedine bolesti. Jaka glavobolja obično počinje naglo i odmah se osjeti jaka bol, a može biti praćena povraćanjem i mučninom. Nekada će se jaka glavobolja pojaviti sama od sebe, dok će je nekada uzrokovati faktori kao što su stres ili određeni događaji, a u nekim slučajevima se bol iz sinusa ili vrata može preseliti i na glavu te izazvati probleme.

Koje su sve vrste jakih glavobolje?

Ovisno o intenzitetu, simptomima i duljini trajanja bolova, postoji više vrsta glavobolja, a ove tri su najčešće i najbolnije:

1. Migrena

Možda najpoznatija i najgora je migrena, odnosno jaka glavobolja koja može izazvati i povraćanje, a nekada čak i nesvjesticu. Ljudima s migrenom smeta svijetlo, ali i drugi podražaji, kao što su glasni zvukovi ili mirisi. Ne postoji određeni lijek za migrenu pa se preporuča ležanje i odmaranje u zamračenoj prostoriji te uzimanje lijekova protiv bolova na vrijeme, na samom početku migrene jer u suprotnome možda neće imati utjecaja na bol.

2. Cluster glavobolja

Cluster glavobolja je najčešća kod starijih muškaraca. Ova glavobolja se pojavljuje u fazama kroz dan i osjeća se samo na jednoj strani glavi, a praćena je i napadajima. Najčešće traje oko mjesec dana i nakon toga se više ne pojavljuje. Može se tretirati inhalacijom kisikom.

3. Tenzijska glavobolja

Tenzijska glavobolja je najčešća vrsta glavobolje, a može biti blaga ili jaka. Osjeća se bol s obje strane glave, a bolni mogu biti vrat i ramena. S njome se mogu javiti i nesanica, nervoza ili depresija. Kod ove vrste glavobolje pomažu lijekovi protiv bolova, ali i otkrivanje što pokreće glavobolju te izbjegavanje tih uzroka. Ovdje može pomoći i masaža.

Kako se riješiti jake glavobolje?

Kako biste se riješili bolova koje stvara glavobolja, pomoći može traženje uzroka glavobolje i potom izbjegavanje istih. Za ovo je potrebno pratiti kada se pojavljuje glavobolja i zapisati moguće uzroke. Na primjer, ako glavobolju izazivaju dehidracija ili stres, ova stanja se mogu izbjeći, a samim time se ni glavobolja onda neće pojaviti.

Kada se glavobolja pojavi, pomoći si možete na ove načine:

⦁ pijte puno vode
⦁ odmarajte u tihoj i zamračenoj sobi
⦁ stavite hladan oblog na glavu
⦁ uzmite lijek protiv bolova što prije

Kada je vrijeme za posjet liječniku?

Kada se glavobolje stalno pojavljuju i utječu na svakodnevne aktivnosti, izazivaju nervozu i anksioznost, potrebno je posjetiti liječnika. Također, ako glavobolja traje danima, treba pitati liječnika za savjet. Opasne su i glavobolje koje sa sobom nose druge simptome kao što su ukočenost vrata, povišena temperatura ili neke neurološke promjene.

Kako bi se otkrio pravi uzrok glavobolje, ali i koliko su opasne, liječnik može pacijenta poslati na dodatne pretrage kao što su CT glave, magnetska rezonanca ili EEG (metoda mjerenja električke moždane aktivnosti).

Zaključak

Dakle, jaka glavobolja može stvarati probleme u svakodnevnom životu, a postoji više vrsta jakih glavobolja. Važno im je otkriti uzrok i pokušati izbjegavati situacije i stvari koje pokreću bolove. Kada glavobolja postane nepodnošljiva, praćena drugim simptomima ili neuobičajena potrebno je posjetiti liječnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.