Studija: Smrtonosni srčani udari se najčešće javljaju u ovom danu u tjednu

Zdravlje 08. lip 202307:33 0 komentara
Elmar Gubisch / Panthermedia / Profimedia / ilustracija

Čini se da su ponedjeljci loši za vaše srce, pokazalo je novo istraživanje Britanske zaklade za srce. Najopasniji tip srčanog udara, poznat kao STEMI, vjerojatnije je da će se dogoditi u ponedjeljak nego bilo koji drugi dan u tjednu.

Istraživači su bili iznenađeni otkrićem neobičnog porasta STEMI srčanih udara i nedjeljom, prenosi New York Post.

“Sada moramo otkriti što je to u određenim danima u tjednu što ih čini vjerojatnijim”, rekao je profesor Sir Nilesh Samani, medicinski direktor Britanske zaklade za srce, u priopćenju za javnost.

“To bi moglo pomoći liječnicima da bolje razumiju ovo smrtonosno stanje kako bismo mogli spasiti više života u budućnosti.”

Postoje neki dokazi da je povećanje broja STEMI srčanih udara povezano s hormonima stresa. “To je vjerojatno zbog stresa koji uzrokuje povratak na posao”, rekao je kardiolog dr. Jack Laffan iz Belfast Health and Social Care Trust. “Povećani stres dovodi do porasta razine hormona stresa kortizola, što je povezano s većim rizikom od srčanog udara.”

STEMI ili infarkt miokarda sa ST-elevacijom nastaje kada je jedna od arterija koje krvlju opskrbljuju srčani mišić blokirana, prema klinici Cleveland. Zbog te blokade, srčani mišić počinje odumirati, a oslabljeno srce ne može pumpati krv u ostatak tijela.

STEMI se obično liječi hitnom angioplastikom, postupkom kojim se ponovno otvaraju začepljene arterije. Oko 38% ljudi koji odu na hitnu pomoć s začepljenjem arterija srca ima dijagnosticiran STEMI, prenosi Večernji.

Ova nova studija, predstavljena na konferenciji British Cardiovascular Society u Manchesteru, pridodaje nizu istraživanja o vremenu i uzrocima srčanih udara. Studija iz 2005. godine pokazala je da su srčani udari ‘plavog ponedjeljka’ češći kod muškaraca i da su povezani s konzumacijom alkohola.

“Znamo da se srčani udari češće javljaju zimi i u ranim jutarnjim satima”, rekao je Laffan. “Isti učinak vidljiv je u stopi moždanih udara. Prethodne studije također su pokazale veću stopu srčanih udara u danima nakon pomicanja kazaljki prema naprijed zbog ljetnog računanja vremena. Točan mehanizam ovih varijacija nije poznat, ali pretpostavljamo da ima veze s time kako cirkadijalni ritam utječe na cirkulirajuće hormone koji mogu utjecati na srčani i moždani udar.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.