Tri načina na koje se možete zaraziti majmunskim boginjama

Zdravlje 28. svi 202211:15
Izvor: dotted zebra / Alamy / Alamy / Profimedia / ilustracija

U Europi i Americi pojavile su se majmunske boginje. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poziva na razne mjere s obzirom na neuobičajeno širenje majmunskih boginja, ali ne vidi razlog za uzbunu.

Majmunske boginje su rijetka bolest uzrokovana virusom. Spadaju u kategoriju virusa kao i velike boginje, iako majmunske boginje uzrokuju mnogo manje teške bolesti. To je virusna zoonoza, što znači da se prenosi na ljude sa životinja, a zatim s čovjeka na čovjeka.

VEZANA VIJEST

Kako se možete zaraziti?

Majmunske boginje se šire bliskim kontaktom. Prema Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), to znači da se može prenijeti preko oštećene kože, dišnih puteva ili sluznice, kao što su oči, nos ili usta. Najčešći načini zaraze majmunskim boginjama su:

– Kroz velike respiratorne kapljice. “Kapljice iz dišnih putova općenito ne mogu putovati više od nekoliko stopa, pa je potreban produženi kontakt licem u lice”, navodi CDC.

– Izravan kontakt s tjelesnim tekućinama ili lezijama.

– Kontakt s kontaminiranom odjećom ili posteljinom.

CDC je u ponedjeljak upozorio da, iako svatko može dobiti majmunske boginje, bolest se širi globalno među homoseksualcima i biseksualnim muškarcima. No, majmunske boginje nisu spolno prenosiva bolest.

“Svatko može prenijeti majmunske boginje kontaktom s tjelesnom tekućinom, ranama ili respiratornim kapljicama kada je blizu nekoga”, rekao je dr. John Brooks, glavni medicinski službenik CDC-ovog odjela za prevenciju HIV-a/AIDS-a.

Dužnosnici kažu da je opći rizik od zaraze majmunskim boginjama nizak.

Simptomi majmunskih boginja?

Kod osoba s majmunskim boginjama može se razviti groznica ili oticanje limfnih čvorova. Glavobolja, iscrpljenost i bolovi u mišićima su česti.

VEZANA VIJEST

Jedan od karakterističnih znakova zaraze jest osip na licu ili tijelu koji se pretvara u izbočene kvržice koje postaju mjehurići, prenosi Eat this.

Osobe s majmunskim boginjama smatraju se najzaraznijima dok imaju osip. Bolest može trajati dva do četiri tjedna, a većina ljudi se oporavlja bez liječenja. Razdoblje inkubacije može biti sedam do 14 dana, kaže CDC.

Osoba s majmunskim boginjama može biti zarazna od jednog dana prije nego što razvije osip do 21 dan nakon pojave simptoma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar