Tri simptoma raka koja se mogu uočiti tijekom obroka

Zdravlje 23. velj 202409:57 0 komentara
Pixabay/ilustracija

Istraživanja pokazuju da postoji više od 200 različitih vrsta raka, a neki imaju očitije simptome nekgo drugi. Ipak, u nekim slučajevima određeni znakovi mogu se uočiti i prije nego situacija postane ozbiljna, a neki od njih mogu se primijetiti čak i tijekom obroka.

Rano otkrivanje raka ključno je kako bi se na vrijeme moglo početi s terapijama i stoga je dobro znati koji bi simptomi mogli upućivati na rak.

MacMillan Cancer Support vrhunska je britanska dobrotvorna organizacija koja pomaže oboljelima od raka i njihovim obiteljima. Iz ove organizacije upozorili su na tri znaka na koja treba obratiti pažnju kada jedete. Daily Star savjetuje da se javite svom liječniku ako primijetite neke od njih.

1. Gubitak apetita

Ako često osjećate da ne jedete dovoljno ili ako se osjećate siti brže nego inače, trebali biste posjetiti svog liječnika. Ako ovo stanje potraje nekoliko tjedana, trebali biste otići na pregled.

2. Problemi sa žvakanjem i/ili gutanjem

Ako imate problema sa žvakanjem i gutanjem obroka, to je nešto što je lako primijetiti, a ako vam jedenje uzrokuje redovite bolove, trebali biste se javiti liječniku.

3. Žgaravica i probavne smetnje

Iako i žgaravica i probavne smetnje mogu biti uobičajeni nakon obilnog ili začinjenog obroka, ako ovi simptomi traju većinu dana kroz tri tjedna, trebali biste zatražiti liječničku pomoć kako biste provjerili je li u pitanju nešto ozbiljno.

Vrijeme večere je ključni trenutak u danu kada treba paziti na bilo koji od ovih problema. Naduti ili oticanje trbuha mogao bi biti znak raka, budući da je simptom mnogih stanja poput raka jajnika ili jajovoda.

Organizacija Macmillan također savjetuje ljudima da prate rad crijeva. Sve drastične promjene koje traju tri tjedna ili više treba zabilježiti, a to uključuje tekuću ili tvrdu stolicu, prečesti odlazak na zahod ili čak prisutnost krvi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!