Tumor na laktu: Uzrok, simptomi i kako prepoznati kada je ovaj problem – opasan?

Zdravlje 26. pro 202215:12 0 komentara
Unsplash

Pojava neobične kvrge na laktu koja se može opisati kao zrno riže ili kao mala kuglica, mogla bi predstavljati razlog za obavljanje pregleda kod liječnika.

Otekline na laktu ili kvržice na laktu može stvarati tumor, no samo se pravilnim fizikalnim i patološkim pregledom može dijagnosticirati ovaj problem. Uzrok kvrge na laktu ne mora biti tumor već neke kronične bolesti, obične ciste ili upalni procesi.

Oteklina na laktu – tumor ili ne?

Kvrga na lakatnom zglobu može izazvati paniku, no prije pomisli o karcinomu treba izdvojiti sve druge moguće uzroke. S mehaničkim oštećenjima i patološkim promjenama poput nastanka kvrge povezani su mnogi čimbenici koji nisu nužno toliko opasni, međutim, razlog su za liječnički pregled.

Uzroci otekline na laktu mogu biti:

– mehanička ozljeda zbog pada, udarca ili iščašenja zgloba

burzitis – upala burzi ili vrećica koje prekrivaju zglobnu kapsulu može izazvati stvaranje oteklina i kvrga zbog nakupljanja tekućine

– artritis lakta ili upalna bolest može izazvati oticanje određenih zglobova

– artroza upalnim procesom može stvarati edeme, a u tom slučaju je najčešće prisutno i deformiranje hrskavice

– cista na laktu – uglavnom bezopasne, mogu biti različitih oblika i veličina i obično ne izazivaju nelagodu ili bol

– tumor na laktu – benigni tumori na laktu uglavnom nisu opasni, a maligni se pojavljuju iznimno rijetko

Upravo zbog toga što postoji mnogo mogućih uzroka nastanaka različitih oteklina, cisti ili kvrga na laktu, tumor na laktu ne bi trebao biti prvi na pameti.

Tumor na laktu – kako ga prepoznati?

Uzrok tumora na laktu može biti dobroćudan ili zloćudan, s time da se obično radi o dobroćudnim promjenama.

Među dobroćudnim tumorima lakta su osteid osteom, gigantocelularni tumor, aneurizmalna koštana cista ili fibrozna displazija. Zloćudni tumor lakta može biti Edwingov sarkom, osteosarkom, maligni limfom kosti, maligni gigantocelularni tumor te hondorosarkom. Kod svih vrsta pojavljuju se različiti simptomi tumora lakta koji mogu biti bolni i neugodni, dok su neki gotovo neprimjetni.

Simptomi tumora na laktu su obično bol, pojava otekline, neugoda pri pomicanju ili dodiru.

Obično, ako se radi o zloćudnom problemu, uz bolove se pojavljuju i drugi tjelesni simptomi poput povišene tjelesne temperature, umora i oslabljenog imuniteta. Ako se radi o dobroćudnim promjenama, one obično ne stvaraju intenzivne simptome te se pojavljuju kao izolirani problem.

Zloćudni tumori lakta

Edwingov sarkom zloćudni je tumor lakta čije se stanice mogu naći u kostima ili mekom tkivu. Najčešće se radi o tumoru lakta, bedrene kosti, rebrima ili zdjelici. Radi se o vrlo rijetkom tumoru. Ovaj tumor najčešće se javlja kod djece od 10 godina pa do 20 godine života. Simptomi tumora na laktu, ako se radi o Edwingonovom sarkom su bol na području otekline, povišena tjelesna temperatura, gubitak kilograma, pojačano stanje umora, te manjak energije.

Liječenje Edwingonovog sarkoma provodi se kemoterapijom, radioterapijom te kirurškim odstranjivanjem. Većinom se može uspješno izliječiti.

1. Osteosarkom

Osteosarkom je najčešći primarni maligni tumor kosti koji se obično pojavljuje oko 20 godine života.

Osim tumora na laktu, u ovom slučaju se može pojaviti na koljenu ili drugim dugim kostima. Metastaza se događa u pluća ili u druge kosti. Simptom tumora na laktu u slučaju osteosarkoma su bol i oticanje. Dijagnoza se odvija uz radiološke nalaze te biopsiju. Liječenje je kemoterapijom i resekcijom tumora uz rekonstrukciju kosti. Kemoterapija povećava preživljenje sa 20% na 75%.

Fibrosarkom se pojavljuje kod iste dobne skupine, s jednakim simptomima i jednako se liječi.

2. Maligni limfom kosti

Sarkom stanica retikuluma ili maligni limfom kosti uglavnom se pojavljuje u 50. i 60. godinama života. Pojaviti se može u svim kostima pa tako i u laktu. Ovaj tumor nastaje kao izolirani tumor kosti uz slične tumore u drugim tkivima. Ovo znači da će se u slučaju ovog tumora lakta pojaviti i druge metastaze na tijelu. Simptomi su bolnost, naticanje te patološke frakture.

Dijagnoza se vrši radiološkim pretragama kojima se utvrđuje razaranje kosti. Kod uznapredovale bolesti može doći do gubljenja cijele konture zahvaćene kosti.

Liječenje tumora na laktu provodi se kombiniranom kemoterapijom, amputacijom ili drugim opsežnim operacijama. Amputacija se rijetko indicira jer kemoterapija ima jednaku stopu izlječenja.

3. Maligni gigantocelularni tumor

Ovaj rijetki tumor pojavljuje se na krajevima dugih kostiju pa se tako može pojaviti i kao tumor na laktu. Sličan je osteosarkomu te se jednako liječi.

Ovaj maligni tumor lakta pokazuje znakove malignog razaranja poput širenja na meka tkiva i stvaranje patoloških prijeloma. Stopa izlječenja je niska.

Pregled i liječenje tumora lakta

Da bi liječnik dijagnosticirao o kojem se uzroku radi, obično je potrebno da pacijent odradi pregled krvi, RTG, ultrazvuk, MR i CT.

Ukoliko liječnik sumnja na upalne bolesti kostiju mogao bi uputiti bolesnika na artroskopiju, a nerijetko se upućuju i na biopsiju.

Biopsija lakta je informativni pregled koji uključuje uzimanje uzroka iz nastale kvržice koji se tada histološki obrađuje.

Liječenje tumora na laktu će ovisiti o uzroku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!