U ovo doba dana troši se najviše kalorija

Zdravlje 13. tra 202114:05 > 15:38
Izvor: Shutterstock/Ilustracija

Unutrašnji sat našeg tijela, koji se naziva i cirkadijalni ritam, diktira mnogo toga u našem danu. Govori nam kada smo gladni, kada smo umorni ili kada trebamo spavati, ali i još mnogo toga.

Tjelesni sat također određuje u koje doba dana sagorijevate najviše kalorija, čak i kad ne radite ništa, pokazalo je novo istraživanje.

Prema studiji objavljenoj u “Current Biology”, kasno poslijepodne i rana večer je period kada sagorijevamo 10 posto više kalorija nego ujutro.

PROČITAJTE JOŠ

Studija ukazuje na važnu ulogu cirkadijalnog ritma u regulaciji metabolizma. Zbog toga ljudi koji imaju neredovne rasporede spavanja zbog noćnih smjena ili drugih faktora imaju veću vjerojatnost da će dobiti kilograme.

Kako bi procijenili promjene u metabolizmu tijekom dana bez utjecaja razine aktivnosti, prehrambenih navika i načina spavanja, znanstvenici su tijekom mjesec dana proučavali sedam sudionika u laboratoriju u kojem nije bilo prozora ni satova.

Sudionici nisu imali ni telefon ni internet i dobili su rasporede kada mogu spavati, probuditi se i jesti. Svake večeri sudionici su odlazili na spavanje četiri sata kasnije nego prethodne noći, zbog čega unutarnji sat tijela nije mogao pratiti njihov ritam.

Sve to je bilo osmišljeno da se ljudsko tijelo ne bi oslanjalo na znakove iz vanjskog sveta. To je istraživačima omogućilo mjerenje brzine metabolizma u svako doba dana, prenosi Times Of India.

Otkriveno je da su učesnici sagorijevali najmanje kalorija u stanju mirovanja kasno u noći kada su doživjeli pad tjelesne temperature. Potrošnja energije bila je najveća oko 12 sati kasnije, u večernjim i poslijepodnevnim satima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar