Velike vrućine u Hrvatskoj, evo kako prepoznati simptome sunčanice

Zdravlje 10. kol 202113:24 > 14:27
vrućina, ljeto, toplinski val
Izvor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Za dijelove Hrvatske izdano je upozorenje na toplinski val ovaj tjedan te se očekuju visoke temperature. Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti.

Zbog visokih temperatura kod osobe se može javiti i sunčanica, a to stanje možete prepoznati prema sljedećim simptomima:

  • suha koža uz osjetno povišenu temperaturu,
  • glavobolja,
  • vrtoglavica,
  • nemir,
  • smušenost,
  • crvenilo lica.

Blagi ili umjereni simptomi sunčanice uključuju crvenilo, edeme, sinkopu i iscrpljenost.

Osobe koje zanemare ove simptome vrlo brzo mogu osjetiti zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, a u teškim slučajevima osoba je omamljena, raširenih zjenica, navodi se u Preporukama za zaštitu od vrućine koje je objavilo Ministarstvo zdravstva.

Kako se zaštititi?

Kako biste se zaštitili tijekom veliki vrućina potrebno je pridržavati se određenih mjera koje preporučuju zdravstveni stručnjaci.

Tijekom velikih vrućina treba izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.).

VEZANA VIJEST

Pijte redovito negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera da njima ne izazovete jaču dehidraciju. Možete se samo osvježiti tako da u ustima rastopite kockicu, dvije leda. Dehidraciju od vrućina izbjegnite uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada i to odrasli svakih 1-2 sata, a djeca svakih 15-20 minuta po 1 do 2 žlice ili gutljaj vode. Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi.

Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi te nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan doma stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka. Dodatne preporuke možete pročitati OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar