Vitamini za kožu: Od njih će vam tijelo zablistati, pogledajte koji su najbolji

Pixabay

Iako u kozmetičkoj industriji često možemo naići na razne proizvode bogate vitaminima za kožu ili drugim nutrijentima, koža vrlo teško može sve te kvalitetne sastojke zaista i apsorbirati.

Iz tog razloga stručnjaci vjeruju da vitamini za kožu iz krema zapravo i nemaju velik učinak te da ih je bolje uzimati kroz prehranu – hranu i dodatke prehrani.

Vitamini za kožu i kreme

Koža služi kao barijera na našem tijelu te ima ulogu zaštite. Baš zbog toga je logično da ne dopušta svim sastojcima koji se na njoj nađu da uđu u krvotok te na taj način štiti naš organizam. Losioni i kozmetički proizvodi sadrže razne formule te se tek dio nutrijenata koji se u njima nalaze zaista i može iskoristiti kao kvalitetan za kožu.

Da bi vitamini ili drugi sastojci uspjeli doprijeti u krvotok moraju biti topljivi u mastima ili vrlo, vrlo maleni. U kremama za kožu s vitaminima obično nisu niti jedno niti drugo. Dokaz za to su informacije koje se nalaze na poleđini proizvoda ili one napisane malim slovima u reklamama na kojima se navodi kolika je zapravo učinkovitost sastojaka koji se nalaze u kremi ili losionu.

Sve to znači da unatoč brojnim kremama kojima možemo mazati našu kožu svakog dana, puno bolji utjecaj imaju vitamini koji unesemo kroz prehranu. Kod vitamina za kožu je vrlo važno da se koriste uz druge nutrijente ili sastojke koji pomažu da se isti zaista sintetiziraju, točnije, da se iskoriste u organizmu.

Neki vitamini za kožu koji imaju pozitivan učinak su:

– vitamin C

– vitamin A

– vitamin D

– vitamini B kompleksa

– vitamin E

– vitamin K

Vitamini za kožu

Vitamini koji su dobri za kožu mogu se uzimati kroz prehranu, najviše kroz voće i povrće, ali i uz dodatke prehrani u obliku kapsula i tableta. Osim što su vitamini generalno potrebni našem organizmu za rast i razvoj stanica, mogu biti dobar saveznik u zdravlju kože. Neki vitamini služe za regeneraciju stare kože, rješavanje bora, rješavanje akni, suhe kože ili masne kože te za generalno zdravlje kože.

Vitamin A

Vitamin A za kožu može se uzimati u različitim oblicima. Tako su retinoli i slični kemijski spojevi zapravo izvedeni oblici vitamina A. Ovaj vitamin za kožu služi za poboljšavanje teksture kože, regeneriranje suhe i beživotne kože, pomaže protiv akni te usporava znakove

starenja. Pokazalo se kako retinol ima utjecaj na pojačano djelovanje kolagena, a koji također služi za smanjivanje znakova starenja kože. Ovaj vitamin djeluje na očuvanje staničnih membrana i zdravlje kože i sluznice. Prilikom uzimanja vitamina A i/ili retinola, treba biti oprezan pri boravku na suncu jer isti pojačavaju osjetljivost kože na sunce. Iz tog razloga se preporučuje dodatno nanošenje kreme za sunčanje.

Vitamin A se u prirodnom obliku nalazi u ovim namirnicama:

– mrkve

– zeleno lisnato povrće

– batat

– jaja

– životinjska jetra

– losos i tuna

Vitamin C

Ovaj vitamin za kožu poznat je po svojim antioksidativnim svojstvima što znači da čisti organizam od toksina, pa tako i pomaže zdravlju kože. Ova svojstva posebno su povoljna kod zaustavljanja znakova starenja i nastanka bora. Neka istraživanja pokazuju kako vitamin C može pomoći i kod oštećenja na koži nastalih zbog štetnog djelovanja sunca. Ovaj vitamin za kožu može pomoći tako da poboljšava elastičnost, ali i potiče stvaranje kolagena.

Vitamin C se može pronaći u ovim namirnicama:

– agrumi i citrusi

– brokula

– jagode

– paprike

– egzotično voće poput ananasa i kivija

– bobičasto voće poput brusnica, borovnica, malina i kupina

Vitamin D

Među dobrim vitaminima za kožu se svakako mora naći i vitamin D koji potiče stvaranje stanica kože, razvoj novih stanica kože te za regeneraciju stanica. Dokaz za to su i istraživanja koja pokazuju da djelovanje vitamina D i vitamina E može pomoći u liječenju upalnih kožnih bolesti poput atopičnog dermatitisa.

Da bi se vitamin D sintetizirao u našem organizmu potrebna mu je sunčeva svjetlost i bez nje će vrlo teško doprijeti u sve stanice u kojima je potreban. Zaslužan je i za reguliranje hormona te zdravlje kostiju.

Ovo su namirnice koje sadrže vitamin D:

– mliječni proizvodi i mlijeko

– losos, tuna, srdele, skuše, bakalar

– rakovi i plodovi mora

– jaja

– gljive

– žitarice

– goveđa jetra

Vitamin E

Kao i vitamin C, ovaj vitamin je dobar antioksidans te služi za oslobađanje slobodnih radikala. Dobar je sastojak za usporavanje znakova starenja na koži te regeneraciju oštećene kože i ožiljaka. Ovaj vitamin za kožu čest je sastojak krema za sunčanje jer ima dobra svojstva za obranu kože od UV zračenja.

Namirnice bogate E vitaminom su:

– bademi

– blitva i peršin

– sjemenke suncokreta

– avokado

– masline

– orašasti plodovi

Eto, vrijeme je da promijenite prehranu i učinite vašu kožu – blistavom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.