Začepljeno uho: 5 jednostavnih načina kako se riješiti ovog neugodnog problema

Zdravlje 27. stu 202122:58 > 29. stu 2021 08:24
Izvor: Unsplash

Začepljeno uho može imati različite uzroke, a osjećaj nije nimalo ugodan. Ovo je češća pojava kod djece, ali jednako tako i odrasli mogu imati probleme zbog začepljenog uha.

Postoji nekoliko načina kako si možete pomoći, a ako se stalno ponavlja i prate ga drugi simptomi, obratite se liječniku za pomoć.

Zašto dolazi do začepljenosti uha?

Postoji nekoliko razloga začepljenosti uha:

⦁ voda u uhu
⦁ previše voska
⦁ promjena tlaka
⦁ upala sinusa
⦁ upala srednjeg uha
⦁ alergije

Prvi razlog začepljenosti može biti blokada Eustahijeve cijevi koja povezuje srednje uho i grlo. Do ovoga dolazi kada tekućina koja prolazi iz uha u grlo ne dođe do grla, već ostane u srednjem uhu i začepi ga. Najčešće se ovo događa kod prehlade ili upale sinusa.

Druga vrlo neugodna, a česta pojava koja uzrokuje začepljenost uha je kada voda uđe u uho i ostane tamo. Ovo može biti posljedica plivanja, ali i tuširanja i pranja kose.
Nekim ljudima se uho začepi kod promjene tlaka zraka, na primjer kod boravka u planinama ili pak kod leta avionom. Također, uho se može začepiti i kod promjene nadmorske visine, kod ronjena u dubinama.

Također, do začepljenosti dolazi zbog previše voska u uhu. Vosak ima ulogu zaštite uha i većinom je mekan. Kod čišćenja uha štapićem dolazi do dubljeg potiskivanja voska i začepljenosti uha. Ako čistite uho štapićem, čistite samo vanjski dio uha.

Kako odčepiti uho?

Različiti su načini kako odčepiti uho, a svi su jednostavni, dok je u nekim slučajevima potrebno posjetiti liječnika. Za početak, uho možete probati odčepiti i doma. Važno je zapamtiti da su uši jako osjetljive i da je vrlo lako napraviti više štete nego koristi. Najbolji primjer su štapići za uši koji kada se krivo koriste mogu samo dodatno zakomplicirati situaciju.

Evo nekih načina kako odčepiti uho:

1. Puhanje nosa

Kada vam je uho začepljeno zbog promjene tlaka zraka, pomoći može puhanje nosa u prste. Začepite nos i zatvorite usta te lagano pušite nos. Važno je da ne puhnete presnažno jer to može oštetiti bubnjiće. Također, nekima će pomoći i zijevanje, odnosno široko otvaranje usta.

2. Kapanje nosa

Kapljice za nos nisu odlične samo za nos i sinuse. Kod kapanja nagnite glavu, a potom glavu okrenite na stranu uha koje je začepljeno, kako bi kapljice došle i do ušiju. Ako čujete pucketanje u uhu, znači da kapljice djeluju.

3. Kapanje ulja

Zagrijte maslinovo ulje ili baby ulje tako da bude vruće, ali ne prevruće, zatim uz pomoć kapaljke ili šprice stavite kap ili dvije u začepljeno uho. Nagnite glavu i ostanite u tom položaju do 15 sekundi, a postupak ponavljajte i nekoliko puta dnevno. Važno je da ne stavite previše kapi jer to može imati kontraefekt.

4. Kapljice za uši

Pomoći mogu i kapljice za uho koje možete pronaći u ljekarni.

5. Topli oblog

Stavite topli oblog preko uha ili se tuširajte vrućom vodom pri čemu će nastati para. Na ovaj način će para ući u uho i pomoći otopiti vosak.

Kada treba posjetiti liječnika?

Ako je uho začepljeno dulje vremena i postane bolno te se pojave i drugi simptomi kao što su: gubitak sluha, vrtoglavica, zujanje u ušima ili promjena boje, vrijeme je za posjet liječniku. Liječnik može isprati uho ili pripisati kapljice koje će pomoći kod ovog problema. Važno je biti strpljiv jer začepljenost uha može potrajati i dulje od tjedan dana.

Do začepljenosti uha može doći iz raznih razloga. Potrebno je reagirati što prije i začepljeno uho tretirati kapima ili probati neki od navedenih savjeta. Ako se uho ne odčepi nakon tjedan dana ili se pojave i drugi simptomi, potrebno je posjetiti liječnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.