Zašto se s godinama mijenja tjelesni miris ljudi?

Zdravlje 12. tra 202110:15 > 10:16
Izvor: Shutterstock/ Ilustracija

Za promjenu tjelesnog mirisa s godinama postoji znanstveno objašnjenje.

Studija objavljena u “Journal of Investigative Dermatology” otkrila je da promjena tjelesnog mirisa koja se pojavljuje kako starimo, može biti posljedica kemijskog sjedinjenja nazvanog 2-nonenal.

To je prouzrokovano omega-7 masnim kiselinama koje se razgrađuju na koži zbog oksidacije. I, očito, tijelo starenjem proizvodi više tih masnih kiselina. U 40. godinama, na koži je prisutno više 2-nonenala, što može utjecati na tjelesni miris.

PROČITAJTE JOŠ

„Miris tijela ispitanika između 26 i 75 godina analiziran je plinskom hromatografijom / masenom spektrometrijom.

Tako da je 2-nonenal, nezasićeni aldehid s neprijatnim masnim i travnatim mirisom, otkriven samo kod starijih ispitanika, odnosno onih koji su imali 40 ili više godina.

Analiza lipida na površini kože otkrila je da se količina omega-7 nezasićenih masnih kiselina i lipidnih peroksida također povećavala starenjem i da su postojale pozitivne korelacije između količine 2-nonenala u tjelesnom mirisu i količine omega-7 nezasićenih masnih kiselina ili lipidnih peroksida u površinskim lipidima kože“, navodi se u studiji.

„Rezultati pokazuju da 2-nonenal nastaje oksidativnom razgradnjom omega-7 nezasićenih masnih kiselina i ukazuju na to da 2-nonenal može biti uključen u promjenu tjelesnog mirisa kako starimo“, piše u nastavku.

Prisutnost 2-nonenala „nema nikakve veze s osobnom higijenom“ i on nije topiv u vodi, pa se ne može očistiti s kože kada se kupate. Kako navodi Healthline, „miris starijih osoba“ kako su ga nazvali, smatra se sasvim normalnom pojavom i ne treba vas zabrinjavati.

Ali, navodno postoje načini kako se može smanjiti količina ovog mirisa koju tijelo proizvodi, i to prilagođavanjem načina života. Redovno vježbanje, kvalitetan san, izbjegavanje stresa, pušenja i alkoholnih pića moglo bi biti od koristi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

 

Komentari

Vaš komentar