Znakovi koji ukazuju da je vaš kašalj možda simptom zatajenja srca

Pexels

Kašalj ide ruku pod ruku s alergijama, sezonskom prehladom ili neugodnim slučajem refluksa kiseline. Međutim, ono što možda ne povezujete s kašljem je zatajenje srca.

Zatajenje srca nastaje kada srce nije u stanju opskrbiti dovoljno krvi našim ostalim bitnim organima.

Osobe s hipertenzijom, pretilošću ili koronarnom arterijskom bolešću (CAD) — kod kojih se plak skuplja u stijenkama arterija i ograničava protok krvi — mogu biti osjetljiviji na zatajenje srca. To vrijedi i za one koji puše, ne vježbaju dovoljno ili prekomjerno konzumiraju alkohol, prenosi healthdigest.com.

Uobičajeni znakovi upozorenja zatajenja srca uključuju slabost, otežano disanje, oticanje želuca ili donjih ekstremiteta i još mnogo toga. Osim toga, abnormalni kašalj također može biti simptom zatajenja srca.

Uporan mokri kašalj može biti simptom zatajenja srca

Povremeno udisanje prašine ili škakljanje u grlu može izazvati kratak napadaj kašlja, ali uporan kašalj koji traje i traje može ponekad ukazivati ​​na zatajenje srca.

Naravno, kašalj koji traje može biti alternativno povezan i s astmom, gripom, kroničnom opstruktivnom plućnom bolešću (KOPB) ili bilo kojim drugim zdravstvenim problemom.

Kako biste pomogli u razlikovanju, znajte da je kašalj povezan sa zatajenjem srca često mokri kašalj zbog rezervne količine tekućine koja se nalazi u plućima. Poznato i kao kongestivno zatajenje srca, sluz koja nastaje iz ovog kašlja može biti bijele ili ružičaste boje. Svakako, muči li vas dugotrajni kašalj obavezno posjetite liječnika.

Upravljanje simptomima zatajenja srca

Američki Nacionalni institut za srce, pluća i krv navodi da, ovisno o ozbiljnosti i specifičnoj vrsti zatajenja srca koji pacijent ima, lijekovi mogu biti opcija. To uključuje lijekove za smanjenje natrija poput diuretika, lijekova za krvni tlak ili lijekova koji opuštaju krvne žile i podržavaju rad srca.

Imajte na umu da je kašalj nuspojava povezana s ovom posljednjom kategorijom lijekova. Alternativno, neke vrste zatajenja srca mogu zahtijevati operaciju ili zahtijevati da pacijent koristi pacemaker, pumpu ili implantabilni defibrilator.

Pridržavanje zdravih životnih navika također se preporučuje osobama koje pate od zatajenja srca. To uključuje unos manje soli, smanjenje stresa, liječenje svih poznatih poremećaja spavanja, održavanje zdrave tjelesne težine, redovito vježbanje, kao i upravljanje razinama krvnog tlaka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.