Prekomjeren unos soli povezan je s većim rizikom od rane smrti i kraćim životnim vijekom, pokazalo je istraživanje.
Istraživanje objavljeno u European Heart Journalu uključilo je više od 500 000 ljudi u UK Biobanku, koji su između 2006. i 2010. godine odgovorili na upitnik o svojim prehrambenim navikama vezanim za konzumaciju soli, prenosi CNN.
VEZANE VIJESTI
Stručnjaci tvrde da značajan unos soli povećava rizik od rane smrti, a voće i povrće ga smanjuju. Analizirali su zdravstveno stanje ispitanika otprilike devet godina nakon provedenog upitnika te su zaključili da su veće vjerojatnosti za ranu smrt imali ljudi koji su dodavali više soli u svoje obroke. No, oni koji su uz velike količine soli jeli više voća i povrća, smanjili su te vjerojatnosti.
American Heart Association preporučuje odraslim osobama da ne konzumiraju više od 2300 miligrama soli dnevno, ali i napominju da je idealna granica 1500 miligrama dnevno.
Konzumacija prevelike količine soli može dovesti do povišenja krvnog tlaka, a posljedično uzrokovati bolesti srca, moždani udar i bolesti bubrega, prenosi Klik.hr.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!