Zvonjava u ušima: Uzrok, simptomi i kada se pod hitno morate javiti liječniku?

Zdravlje 30. ruj 202207:10
Unsplash

Zvonjava u ušima ili tinitus je zvuk koji čujete samo vi, a radi se o problemu koji se javlja većinom kod starijih ljudi.

Može biti trenutan simptom nakon slušanje preglasne glazbe ili trajno stanje koje se javlja s gubitkom sluha. Može se tretirati određenim lijekovima kojima se tretira uzrok problema, a onda se zvonjava smanjuje ili potpuno povlači.

Što uzrokuje zvonjavu u ušima?

Zvonjavu u ušima uzrokuju infekcije ili začepljenost uha voskom te ona može nestati nakon što se izliječi uzrok problema. U većini slučajeva se stalna zvonjava ipak javlja kao rezultat gubitka sluha koji je nastao zbog glasnog slušanja glazbe ili drugih zvukova.

Zvonjavu mogu izazvati i neki lijekovi kao što su aspirin, ibuprofen, antidepresivi, ali i neke vrste antibiotika, a mogu je izazvati i određena stanja kao što su visoki krvni tlak, anemija, autoimune bolesti, dijabetes, problemi s cirkulacijom ili kardiovaskularne bolesti, a može se javiti i kod osoba koje su imale ozljedu vrata ili glave. Zvonjava u ušima se može pogoršati kod konzumacije alkohola, pušenja cigareta ili kod konzumiranja određene hrane.

Kako prepoznati zvonjavu u ušima?

Osim same zvonjave, mogu se javiti i drugi različiti zvukovi kao što su šum ili zujanje. Sama razina zvonjave isto tako može varirati. Kod nekih može biti slabo izražena, dok će neki zvonjavu i ostale zvukove čuti jasno i glasno te će ih ometati u svakodnevnim aktivnostima. Može se čuti u jednom ili oba uha ili se može činiti kako dolazi iz daljine. Jednako tako, može biti prisutna cijelo vrijeme, ali može biti i povremena pojava. Najčešće ćete zvonjavu u ušima primijetiti kada ste sami i u tišini. Kada zvonjava u ušima traje dulje od šest mjeseci radi se o kroničnom tinitusu.

S vremenom može utjecati na svakodnevni život, a može dovesti i do stresa, anksioznosti i nervoze. Ipak, važno je napomenuti kako zvonjava u ušima ne mora odmah značiti i dugotrajan gubitak sluha.

Kada je potrebno posjetiti liječnika?

Ako se pojavi zvonjava u ušima iz čistog mira i ne prestaje nakon tjedan dana, potrebno je posjetiti liječnika. Osim toga, ako se zvonjava pojavi nakon određene prehlade ili bilo koje bolesti koja uključuje sinuse, ili ako se uz zvonjavu pojavi i gubitak sluha ili vrtoglavica, vrijeme je za posjet liječnika. Liječnik će vas pitati o povijesti bolesti, ali i o lijekovima koje uzimate. Obavit će niz pregleda i testova, a možda ćete morati napraviti i CT ili magnetsku rezonancu kako bi se otkrio uzrok problema koji je potrebno tretirati. Ne postoji lijek za zvonjavu u ušima, već će liječenje ovisiti upravo o samom uzroku problema.

Zaključak

Zvonjava u ušima može nastati zbog određene infekcije, slušanja preglasne glazbe ili drugih zvukova, a može se pojaviti i kao normalna pojava kod starenja. Ako traje dulje od tjedan dana i ne prestaje, potrebno je posjetiti liječnika. Tretiraju se sami uzroci ovoga stanja, a nakon što se izliječi uzrok problema, najčešće će prestati i zvonjava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar