"Ne očekujemo probleme, interes svih je da se Mercator prebaci na novu grupu"

Biznis 05. ožu 201911:51 > 12:23
Podijeli:
Izvor: N1

Irena Weber, zamjenica izvanrednog povjerenika u Agrokoru, gostovala je u N1 Studiju uživo.

Weber je prošli tjedan predložena za zamjenicu glavnog izvršnog direktora buduće Fortenova grupe Fabrisa Peruška i glavnu operativnu direktoricu Fortenova grupe.

VEZANA VIJEST

Na pitanje kada će preuzeti nove funkcije, odgovorila je: “To se može očekivati nakon što Fortenova zaživi, nakon 1. travnja.”

Pojasnila je da će ona i nakon tog datuma ostati zamjenica izvanrednog povjerenika, sve dok se u potpunosti ne izvrši prijenos vlasništva na novu grupu.

“To će trajati sve dok se registracija cjelokupne imovine društava ne spoji na Agrokor d.d. i dok se ne izbrišu iz sudskog registra. Izvanredna uprava može trajati najviše tri godine, a to je do 6. srpnja 2021., mi očekujemo da će se to dogoditi prije.”

Na pitanje je li taj proces u Hrvatskoj isključivo pod izvanrednom upravom i nove tvrtke ili i pod nadležnim sudovima, odgovorila je:

“Već prošli tjedan, izvanredni povjerenik je predložio, Vjerovničko vijeće potvrdilo, a Trgovački sud potvrdio, da će se s 1. travnjem cijela imovina prebaciti na društva Fortenova grupe, a onda se provodi sama registracija, prijenosi, koncesija, ugovori…. Mi očekujemo da će se to u nekoliko mjeseci dovršiti”, kaže Weber.

Što se tiče društava koja posluju izvan Hrvatske, u BiH, Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori, navela je da očekuje i da će se to uskladiti u narednih nekoliko mjeseci, ali da je taj proces potrebno provesti u skladu s aktualnim zakonima koji su na sanzi u tim zemljama.

“Ne očekujemo nikakve probleme, mi imamo odličnu kumunikaciju sa svim regulatorima u svim državama u kojima poslujemo”, kazala je.

Ne očekuju nikakve probleme niti s Mercatorom, ali, pojasnila je, tamo postoji nekoliko uvjeta koje je prije potrebno ispuniti: “Potrebno je regulirati dogovor s bankama koje imaju pravo prethodnog odobrenja vlasništva.”

Podsjetila je da Sberbank drži 18 posto dionica Mercatora, a da je Agrokor s udjelom od 68 posto većinski dioničar.

“Mislim da neće biti problema, interes je svih da se Mercator prebaci na novu grupu jer će to imati pozitivne efekte. Ne očekujem ništa drugo nego da dobijemo njihovu suglasnost za prijenos vlasništva”, kazala je Weber.

Uskoro video…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.