Ivanković: Stabilnost bitcoina ovisit će prije svega o globalnoj inflaciji

Ekonomija 25. svi 202117:22 > 18:16 1 komentar
N1

Predavač digitalnih financija sa britanskog sveučilišta u Pragu „Prague College“, Željko Ivanković, bio je gost N1 studija uživo u kojem je objasnio što se to točno događa s cijenom bitcoina, odnosno postoji li veliki razlog za uzbunu.

Bitcoinu je trenutna vrijednost 37 tisuća dolara. 13. svibnja je bila 57 tisuća i onda je Elon Musk rekao da neće prodavati Tesla autoimobile za bitcoin i krenuo je pad. Prije je bio čak na 64 tisuće dolara, iako je imao uobičajeno strelovit rast u zadnjih godinu dana, probio je nekad davno najvišu razinu od 20 tisuća a sad je pao na ispod 30 tisuća. Ovo sad je malo drugačije, jer veliki sudoionici financijskih tržišta utječu na ove događaje jer trguju. Muskova Tesla je uložila milijardu i pol dolara i onda je to naglo raslo, onda se Musk sjetio da bitcoin tobože troši previše energije pa je krenuo prodavati.

U međuvremenu su JP Morgan i slični igrači shvatili da to postaje ozbiljna imovina pa su bili prisiljeni ponuditi svojim bogatim klijentima mogućnost da im upravljaju bogatstvom, pa tako onda i bitcoinom. MasterCard i Visa su uveli mogućnost plaćanja. Sve ovo skupa utjecalo je na recentne fluktuacije vrijednosti bitcoina, objašnjava Ivanković. U sve to skupa treba potom dodati i – kineski faktor.

PROČITAJTE JOŠ

“Kineska reakcija koja već dugo traje na ovom polju također potvrđuje da digitalne financije općenito, pa i kriptovalute,  nisu više egzoitično područje, nego je to ozbiljno područje međunarodnih financija. Reakcija centralne banke je da oni reagiraju ne bi li održali stabilnost njihovog vlastitog fuinancijskog sustava, a ako to oni kažu onda to samo potvrđuje koliko to nije beznačajno područje. Dodajmo tome i da u Kini – državi u kojoj se najviše “iskapaju” kriptovalute”- se toleriralo kriptovalute do nekolicine značajnih skandala – nije bilo legalno i dopušteno, ali nije bilo ni intervencija.

Međutim, 2019. godine jedna piramidalna shema je srušena u Kini vrijedna oko 3 milijarde dolara, 100 ljudi je uhićeno a desetak osuđeno na deset i više godina zatvora, i to je bio prvi znak da to itekako ima utjecaj na socijalnu situaciju u Kini. Oni ne samo da se nakon toga zabranili ulazak svojim institucijama u ovu priču te čak prijetili i zabranom “miniranja”.

Uključivanje velikih igrača na svijetu – traje uostalom i proces regulacija u EU pokazuje da je ovo postalo predmetom rasprave i pregovora i stjecanja strateške prednosti svjetskih sila”, kaže Ivanković te naglašava o čemu treba voditi računa kada se razmišlja o budućim kretanjima na tržištu.

“Cijeli ovaj okvir treba dodatno proširiti: svjetske financije se nalaze prad javnim izazovom, a to je povratak inflacije. Jedna od tumačenja ove volatilnosti kriptovaluta je da su to reakcije na povratak inflacije. Kako će se svjetske financije suočiti sa inflacijom? Ako bude inflacije na način da poskupi novac, onda će onui koji su uložili u bitcoin gledati kako što porije izaći kako bi imali gotovinu, koja će biti sve skuplja. Nije problem stabilnosti kriptosvijeta, on prolazi i prolazio je turbulencije, pitanje je šire slike”, zaključuje Ivanković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.