Integracija Mercatora Fortenovi: “Proces je bio dug i u mnogim trenucima bolan”

Biznis 26. tra 202111:49 > 14:09
N1

S Agrokora je u petak prebačeno na Fortenova grupu 69,57 posto dionica Poslovnog sistema Mercator, čime je slovenski trgovački lanac postao integralni dio poslovnog područja maloprodaje Fortenova grupe. Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe, za N1 je komentirao integraciju.

“Priključenje Mercatora Fortenovi je zadnji korak implementacije nagodbe vjerovnika Agrokora. Otkad je Agrokor kupio Mercator, 2014. godine, Mercator nikad nije bio integriran u tadašnji Agrokor”, rekao je Peruško.

VEZANE VIJESTI

Rekao je da danas imaju zajedničko financiranje s Mercatorom: “Mercator funkcionira na jednak način kao i primjerice Konzum. Mi kao Fortenova smo i vlasnici i kreditori te iste grupe”.

“Glavni problem bila je neriješena struktura kredita”

“Glavni problem nefunkcioniranja je bila neriješena struktura kredita. Proces je bio dug i u mnogim trenucima bolan. Na kraju smo uspjeli riješiti i kreditore i sve regulatorne dozvole kako bismo mogli prebaciti Mercator. U regiji smo vodeći trgovac, na svih pet tržišta. Najveći smo poslodavac u regiji i utječemo velikim dijelom na BDP-e u državama u kojima poslujemo”, pojasnio je.

Naveo je da su od početka života Fortenove ušli s tri strukturna problema, koja su sada riješili: “Imali smo 55 kreditora nad Mercatorom, sada imamo jedan. Vlasnička struktura bila je razdrobljena, sada smo došli na tri – Sperbanka, hrvatska kompanija i VTB banka. To je stvorilo stabilnost unutar firme. ”

Kaže da su zadnjih sedam mjeseci intenzivno radili na, među ostalim, i povećanju kvalitete voća i povrća. “Konzum danas održava svoj tržišni udio”, dodaje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar