Kako se određuje cijena struje i plina?

Biznis 07. ruj 202216:18 0 komentara
Gerd Altmann/Pixabay/Ilustracija

Cijena energije u EU-u ovisi o nizu različitih uvjeta povezanih s ponudom i potražnjom – uključujući geopolitičku situaciju, nacionalnu kombinaciju izvora energije, diversifikaciju uvoza, troškove mreže, troškove zaštite okoliša, nepovoljne vremenske uvjete te razine trošarina i oporezivanja, pojašnjavaju stručnjaci iz Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR).

Nadalje, stručnjaci iz udruge DOOR podsjećaju da porast veleprodajnih cijena odražava i na maloprodajno tržište plina u Hrvatskoj, kao i da cijena plina izravno utječe i na cijenu električne energije na tržištu jer se oko petine ukupne proizvodnje električne energije dobiva upravo sagorijevanjem plina.

Kako se formiraju cijene plina?

Kućanstva koja koriste opskrbu u obliku obaveze javne usluge što znači da se prodaja odvija po reguliranim uvjetima, te da je cijena plina također regulirana. Reguliranu cijenu po pojedinim distribucijskim područjima odlukom određuje HERA u skladu s propisanim metodologijama.

Cijena prirodnog plina za kućanstva koja koriste javnu uslugu opskrbe naplaćuje se primjenom regulirane cijene te se trošak sastoji od tarifne stavke za isporučenu količinu plina TS1(kn/kwh) i fiksne mjesečne naknade TS2 (kn).

VEZANE VIJESTI

Tarifna stavka za isporučenu količinu plina nadalje se sastoji od sljedećih elemenata:

trošak nabave plina – je iznos cijene plina na referentnom plinskom tržištu odnosno veleprodajna cijena – njezina promjena – rast ili pad utječu na krajnju cijenu plina za krajnjeg korisnika).

trošak distribucije plina – je trošak korištenja plinskog distribucijskog sustava,

trošak opskrbe plinom – je trošak poslovanja opskrbljivača u obvezi javne usluge i uključuje troškove korištenja plinske infrastrukture, troškove energije uravnoteženja te ostale operativne troškove opskrbljivača u obvezi javne usluge

Dok se na cjelokupni trošak plina za krajnjeg kupca dodaju još i iznosi:

fiksne mjesečne naknade

poreza na dodanu vrijednost.

S obzirom na globalnu energetsku krizu trošak nabave plina za razdoblje od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2023. povećao se za 141% u odnosu na trošak nabave plina za razdoblje do 31. ožujka 2022. kada je iznosio 0,1422 kn/kWh, dok nakon 1. travnja iznosi 0,3425 kn/kWh.

Za razliku of troška nabave plina – trošak opskrbe plinom se nije povećao, jer je reguliran odlukom HERA-e do 30. rujna 2024.

Hrvatska energetska regulatorna agencija je odlukom propisala nove cijene plina za krajnje kupce iz kategorije kućanstva koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2022. te za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2023.

Od 1. travnja 2021. godine tarifna stavka za isporučenu količinu plina za kućanstva koja koriste javnu uslugu prosječno iznosi 0,4610 kn/kWh. A kada se govori o povećanju cijene plina za krajnjeg korisnika govori se o povećanju upravo ove stavke za isporučenu količinu plina.

Pri tom je važno naglasiti da se ovaj iznos formira temeljem sljedećih iznosa:

prosječan trošak nabave plina 0,3425 kn/kWh

prosječni trošak distribucije plina iznosi 0,0592 kn/kWh

prosječan trošak opskrbe plinom iznosi 0,0593 kn/kWh

Iznos godišnjeg i mjesečnog troška za plin, za odabrano distribucijsko područje i godišnju potrošnju plina, krajnji kupac može saznati korištenjem aplikacije iPlin.

Kućanstva mogu koristiti i opskrbu plinom pod tržišnim uvjetima, u tom slučaju cijena je slobodno regulirana na tržištu, te kupac s opskrbljivačem ugovara cijenu i uvjete isporuke plina.

Cijena prirodnog plina za kućanstva za tržišnu uslugu uključuje tarifnu stavku za nabavu plina (nabavna cijena plina, skladištenje plina i transport plina na ulazu i izlazu u transportni sustav, opskrbna marža) i fiksnu mjesečnu naknadu.

Kako se formiraju cijene električne energije?

Cijena električne energije obuhvaća:

Naknada za opskrbu – sastavni dio svakog računa za električnu energiju. Opskrbna naknada predstavlja obračunski element, kojeg HEP Opskrba obračunava po kupcu;

Solidarna naknada – plaća se opskrbljivaču energijom u iznosu od 0,03 kune za svaki kWh potrošene električne energije, kao sredstva namijenjena naknadi troškova energije ugroženih kupaca;

Naknada za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije – plaćanje ove naknade je obveza svakog kupca kako bi se poticala proizvodnja iz obnovljivih izvora energije;

Mrežarina – naknada za korištenje mreže koju plaćaju svi kupci električne energije bez obzira kod kojeg su opskrbljivača;

Naknada za obračunsko mjerno mjesto;

Potrošnju električne energije u višoj i nižoj tarifi ili u jednoj tarifi;

Porez na dodanu vrijednost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.