Novi udar na novčanike: “Građani mogu očekivati poskupljenje struje na jesen”

Biznis 20. kol 202221:08
Podijeli:
Izvor: Dubravka Petric/PIXSELL/ilustracija

Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar, komentirao je što građani mogu očekivati na jesen, navodeći da su moguća poskupljenja struje.

Rekao je da su cijene energenata na međunarodnim tržištima značajno veće.

“Sad iznose od oko 500 eura po MWh, u zadnjem kvartalu idu i prema 650. U ovom razdoblju prošle godine bilo je 100 eura po megavat/satu na burzama. To značajno povećanje prelijeva se na potrošače. Dio povećanja troška podnose i energetske kompanije, opskrbljivači, u prvom redu HEP jer ima najveći udio na tržištu, dio je prebačen na kućanstva – ali zasad u malom obimu, 20-tak posto, a najviše je pogođen poslovni sektor jer ima komercijalne ugovore s dva do četiri puta većim cijenama”, istaknuo je.

VEZANA VIJEST

Rekao je da je poskupljenje energenata na jesen prilično izvjesno.

“Opskrbljivači mogu do neke razine amortizirati udar, ali ne mogu prodavati energiju po manjoj cijenu nego je nabavljaju. To nije održivo i dovest će do problema. Način na koji će se povećani trošak preliti između kućanstva, poduzetnika, energetskog sektora ili državnog proračuna ovisit će o mjerama koje će Vlada donijeti. Činjenica je da mi 50 posto energetskih potreba zadovoljavamo iz inozemstva i moramo ih na neki način platiti. Hoće li to biti kroz povećane troškove struje i plina u kućanstvima ili kroz povećane cijene roba i usluga o tome se može raspravljati”, rekao je Jakšić za HRT.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar