Stručnjakinja o aferi u HNB-u: Bit će vuk sit i ovce na broju

Biznis 19. sij 202213:00 > 15:47 4 komentara
N1

Marijana Ivanov, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i članica Nadzornog odbora Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) komentirala je u N1 Studiju uživo aferu u HNB-u.

Na pitanje je li dužnosnicima HNB-a trebalo zabraniti mogućnost trgovanja vrijednosnim papirima, kao što je zabranjeno trgovanje dionicama, kaže: “Neću ništa komentirati što se tiče vrijednosnih papira i načina kako su informacije o tome izašle u javnost. Kao obični građanin i osoba koja se bavi financijama, smatram da nijedan visokopozicionirani čelnik koji nadzire neku instituciju ne bi trebao ulagati u vrijednosne papire te institucije. To to nije definirano u zakonu, izgleda kao ‘zaboravili smo spomenuti’. HNB je aktivni sudionik u donošenju zakona.”

vezane vijesti

“Što se tiče razlike da je zabranjeno ulagati u dionice, a ne u korporativne obvezice, nema razloga to razgraničavati kao različite stvari. Mislim da zdrava logika kaže da je to trebalo zabraniti na isti način”, govori Ivanov.

O tome da u slučaju trgovanja vrijednosnim papirima čelnika HNB-a nije prekšen zakon Ivanov kaže: “Etički nije u redu. Mislim da se čelne osobe jednostavno ne mogu uspoređivati sa svakim zaposlenikom u HNB-u. Postoje oni koji jesu i koji nisu uključeni u nadzor banaka. Zbog etičkih razloga se ne odgovara, javnost brzo zaboravi, ovo je priča vuk sit i ovce na broju. Nikom se ništa desiti neće.”

HNB je od 2013. u sustavu ESB-a koji ima regulirano to da njegovi zaposlenici ne smiju trgovati vrijednosnim papirima. Ivanov objašnjava kako “do trenutka uvođenja eura, više-manje u svim članicama zakonodavstva nisu posve usklađena”. “Ja bih prepustila drugima neka razmisle zašto nismo usklađeni”, zaključuje.

Intervencija države u cijenu goriva

Ivanov se osvrnula i na državni intervencionizam u slučaju rasta cijena goriva.

“Dobro je da se država upliće, ne samo iz socijalnih razloga. Država se mora uplitati da ne bi došlo do još većeg negativnog šoka. Intervencija države ne može biti vječna. Jednom morate pustiti tržišnu cijenu. Država bi mogla intervenirati u prostor poreza i PDV-a i onda nikome ne bi trebala objašnjavati zašto sebi izbija novac iz džepa. To je puno bolje od sukoba s ponuđačima”, kaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram