Udvostručene isporuke, bitcoini i zeleni bodovi katapultirali Tesline rezultate

Biznis 28. tra 202111:46 > 11:46
REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je o skoku dobiti i prihoda u prvom tromjesečju zahvaljujući udvostručenim isporukama automobila i prodaji bitcoina i 'zelenih' bodova.

Kompanija je prvi kvartal zaključila s neto dobiti od 438 milijuna dolara, u odnosu na prošlogodišnjih 16 milijuna.

Prihod je poskočio 73,3 posto, na 10,4 milijarde dolara.

Tesla je izvijestio da je u razdoblju od siječnja do ožujka isporučio 185 tisuća automobila, dvostruko više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. U cijeloj 2020. isporučio je otprilike pola milijuna.

Očekuju da će ih ove godine isporučiti 50 posto više nego u 2020., šireći proizvodnju u pogonima u Kaliforniiji i u Šangaju i gradeći nove pogone u Berlinu i Teksasu.

Veliki poticaj dobiti u prva tri ovogodišnja mjeseca bila je i prodaja bitcoina i ‘zelenih bodova.

Kompanija je od siječnja do ožujka kupila bitcoine za 1,5 milijardi dolara i potom smanjila poziciju za 10 posto, čime je njezin prihod povećan za 101 milijun dolara.

Tesla je nedavno kupcima omogućio da automobile plaćaju bitcoinima i akumulirao je značajni iznos u toj kriptovaluti.

Kompanija je pronašla izvor prihoda i u prodaji ‘zelenih bodova’ koje dobiva zahvaljujući usklađivanju emisije štetnih plinova s propisanim razinama i poštivanju standarda potrošnje goriva. Prodaju ih drugim proizvođačima automobila koji ih ne uspijevaju ispuniti a žele izbjeći kazne.

Tesla je u prvom tromjesečju prodajom ‘zelenih’ bodova zaradio 518 milijuna dolara, što je 46 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Dobit je umanjena isplatom 299 milijuna dolara izvršnom direktoru Elonu Musku u sklopu kontroverznog plana bonusa iz 2019. godine, podsjeća BBC.

Kompanija se zasada uspješno nosi s globalnom nestašicom računalnih čipova koja je teško pogodila automobilski sektor.

Nestašica je donijela “izazove u lancu opskrbe“, ali problem je u međuvremenu ublažen, tvrdi Musk.

Tesla je proizvođač automobila s najvećom tržišnom kapitalizacijom u svijetu zahvaljujući potpori ulagača koji predviđaju snažan rast električnih vozila u narednim godinama, ističe BBC.

Proizvode ipak manje automobila od Toyote i Volkswagena koji su prošle godine prodali po više od devet milijuna automobila, primjećuje BBC.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.