U divljini u Iranu ostalo samo 12 azijskih geparda

Klimatske promjene 11. sij 202209:39 > 12. sij 2022 11:35
Izvor: ROSLAN RAHMAN / AFP/Ilustracija

Samo 12 azijskih geparda ostalo je u divljini u Iranu u usporedbi s oko 50 jedinki koliko ih je ondje živjelo 2017., upozorio je zamjenik ministra zaštite okoliša, ocijenivši situaciju vrlo kritičnom jer je riječ o ugroženoj životinjskoj vrsti kojoj prijeti izumiranje. 

“Trenutačno na području Irana imamo samo devet mužjaka i tri ženke azijskog geparda u usporedbi sa stotinu jedinki koliko ih je ovdje živjelo 2010. godine”, rekao je Hasan Akbari.

“Mjere koje smo poduzeli da bismo povećali njihovu zaštitu i potaknuli razmnožavanje, ali ni postavljanje putokaza i prometnih znakova nisu bili dostatni da bismo smanjili njihovu ugroženost”, kazao je Akbari novinskoj agenciji Tasnim.

Udruge za zaštitu okoliša kažu da je najbrža kopnena životinja na svijetu, koja može postići brzinu od 120 km na sat, žrtva suše, pretjeranog lova, uništavanja staništa i oskudice hrane, a mnoge pregaze automobili, osobito u pustinji u središjem dijelu Irana gdje obično obitavaju.

Iransko društvo za zaštitu geparda objavilo je da su danas jedina preostala staništa ovih veličanstvenih divljih mačaka Utočište za divlje životinje Miandasht i Rezervat biosfere Touran na sjeveroistoku Irana.

Azijski gepardi nekoć su živjeli na travnjacima Indije, Pakistana, Rusije i Bliskog istoka, ali su i ondje u potpunosti istrijebljeni. Preostala ih je samo šačica u Iranu. Ova se vrsta geparda malo razlikuje od one koja nastanjuje dijelove južne Afrike, ali su praktički nestali iz sjeverne Afrike i Azije.

Podvrsta “Acinonyx jubatus venaticus”, poznatija kao azijski gepard, kritično je ugrožena, upozorila je i Međunarodna unija za očuvanje prirode.

Iran, jedna od posljednjih zemalja na svijetu u kojoj životinje žive u divljini, godine 2001. započeo je program zaštite koji podupiru i Ujedinjeni narodi.

Nogometna reprezentacija je 2014. godine svoje dresove ukrasila slikama azijskog geparda u povodu Svjetskoga nogometnog prvenstva.

Iranska vlada našla se na meti kritika domaćih i stranih stručnjaka kada je revolucionarni sud u studenome 2019. utamničio najmanje šest stručnjaka za očuvanje okoliša, članove Persian Wildlife Heritage Foundation, lokalne zaklade fokusirane na zaštitu biološke raznolikosti, posebno azijskih geparda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar