Đumbir je trajnica čiji se korijen u prehrani koristi svježi i sušeni. Koristi se kao začin, a može se koristiti i za izradu čaja, soka, kolača ili se može jesti nasjeckan s medom.
Đumbir ima jako intenzivan okus i miris koji ne odgovara svima, a koristi se i kao lijek u tradicionalnoj i alternativnoj medicini. Najbolji đumbir se uzgaja u Australiji, na Jamajci, u Indiji i u Kini.
Zašto je dobar đumbir?
Đumbir sadrži gingerol koji je njegov najaktivniji sastojak, a ima protuupalna djelovanja na tijelo pa se koristi kod ublažavanja simptoma raznih bolesti, ali i za smanjenje oksidativnog stresa.
Osim toga, đumbir je dobar za:
1. Suzbijanje mučnine
Mnogi će preporučiti đumbir kod mučnina, a to je zato što ova namirnica dokazano smanjuje mučninu i povraćanje. Mogu ga koristiti osobe koje prolaze kroz kemoterapiju, kao i trudnice koje imaju jutarnje mučnine. Ipak, prije njegovog korištenja se u ovim situacijama preporuča savjetovanje s liječnikom. Osim kod mučnine, đumbir će biti dobar i za probavne probleme, pri čemu će smanjiti nadutost i poboljšati probavu.
2. Dobar je za prehladu
Đumbir je dobar i kod grlobolje, začepljenog nosa ili kod prehlade jer će podizati imunitet. Jednako tako, smanjit će razmnožavanje bakterija, a bit će i odličan u borbi protiv bilo koje infekcije.
3. Pomaže kod gubitka kilograma
Ova namirnica je poprilično ljuta i ako ga jedete svježeg ili ga pijete u čaju vas može zasititi, odnosno stvoriti osjećaj sitosti pa nećete imati potrebnu stalno jesti i unositi nepotrebne kalorije, a kao rezultat se može pojaviti gubitak kilograma.
4. Može smanjiti menstrualne bolove
Đumbir se od davnina koristi kao lijek za bolove svih vrsta, a nedavna istraživanja pokazuju kako je đumbir efektivan i u borbi protiv menstrualnih bolova. Kod ovih bolova će djelotvoran biti i čaj od majčine dušice.
Ipak, đumbir neće odgovarati svima i nekima će izazvati i određene nuspojave pa se prije njegove česte upotrebe potrebno savjetovati s liječnikom.
Kako koristiti đumbir?
Đumbir se može koristiti svježi ili u prahu kao začin. Svježi đumbir je potrebno prvo oguliti pomoću noža ili gulilice. Može se oguliti i pomoću žlice tako da se kora trlja žlicom okrenutom prema vama. Kako najjednostavnije oguliti đumbir možete vidjeti u videu ispod:
Nakon što se oguli, prvo odrežite dio koji mislite koristiti, ogulite ga i iskoristite, a ostatak neoguljenog đumbira stavite u hladnjak. Oguljeni dio je najbolje odmah iskoristiti jer će se u suprotnom osušiti. Svježi đumbir se može naribati i staviti u šalicu, preliti kipućom vodom i piti ga kao čaj. Naribani đumbir se može dodati i u svježe cijeđenu naranču ili u limunadu.
Jednako tako se svježi đumbir može samo narezati na kockice i preliti medom te tako jesti kako bi se osnažio imunitet ili kako bi se riješili prehlade. Svježi đumbir se može jesti i u hrani, može se dodati kod pečenja mesa u pećnici ili kod pravljenja kineske i indijske hrane, odlično se slaže i s mrkvom, lećom, bundevom, curryjem i kurkumom. Može biti i dodatak koktelima, a vrlo je popularno i pivo od đumbira.
Začin od đumbira se s druge strane može koristiti u izradi slastica, suhih keksa ili sličnog. Važno je samo staviti ga u manjim količinama kako ne bi preuzeo okus i kako keksi ne bi bili previše ljuti.
U prodaji se može pronaći i ušećeri kandirani đumbir koji se jede kao slatkiš. Važno je znati da postoji razlika između svježeg i suhog đumbira, a ta je da je svježi puno intenzivnijeg okusa i može se koristiti u malim količinama, a ne preporuča se za izradu kolača.
Đumbir je namirnica koja se koristi od davnina, a može se koristiti u prehrani ili za izradu čaja. Konzumira se svježi ili u obliku praha, a ima mnoge prednosti za organizam.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!