Antihormoni: Što su, koje su nuspojave i kako točno pomažu u liječenju dva tipa raka?

Magazin 01. ožu 202415:34 0 komentara
Unsplash/Reproductive Health Supplies Coalition

Antihormoni blokiraju hormone da određenim stanicama šalju signale koje su im potrebne za rast pa je stoga terapija antihormonima učinkovita u liječenju nekih vrsta raka. Antihormoni su najučinkovitiji za liječenje raka prostate i raka dojke koji se vežu na androgen i estrogen.

Antihormoni su agensi koji djeluju protiv hormona i blokiraju hormonski odgovor u tijelu. Terapija antihormonima suprotna je od hormonske terapije jer hormonska terapija potiče stvaranje i aktivnost hormona dok ih ova, kao što je već navedeno, blokira.

Što su antihormoni?

Antihormoni se, u obliku liječničke terapije, koriste za liječenje raka prostate i raka dojke jer određene vrste hormona potiču razvijanje kancerogenih stanica pa je potrebno u potpunosti ih ukloniti iz tijela.

Osim za liječenje raka, antihormoni se ponekad koriste i u slučajevima endometrioze, hirzutizma (pretjerane dlakavosti kod žena) te u transrodnoj terapiji, odnosno kod osoba koje žele promijeniti spol.

Antihormonska terapija se, za liječenje raka dojke i raka prostate, primijenjuje tek nakon operacije ili radioterapije kako bi se smanjio rizik od ponovne pojave te vrste raka ili kako bi se spriječio njegov daljnji razvoj.

Za liječenje raka prostate, koriste se antiandrogeni koji blokiraju djelovanje androgena, muških spolnih hormona, a za liječenje raka dojke koriste se antiestrogeni koji blokiraju djelovanje estrogena, ženskih spolnih hormona.

Kako funkcionira terapija antihormonima?

Hormoni nastaju u žlijezdama i cirkuliraju kroz krvotok te djeluju kao signal stanicama da rastu tako što se vežu za njih.

Na taj način, hormoni u tijelu reguliraju različite funkcije.

No, kada se u tijelu unesu antihormoni, oni sprječavaju hormone da stanicama šalju signale i stanice tako ne mogu rasti.

Stoga, ako se, recimo, radi o raku dojke, antiestrogeni će se vezati na receptore estrogena na stanicama, blokirati vezivanje estrogena i spriječiti aktivaciju tih receptora i daljnji rast stanica koje su, u ovom slučaju, kancerogene.

Nuspojave antihormonske terapije

Kao i većina drugih lijekova, i antihormonska terapija može izazvati brojne nuspojave. Nuspojave i njihova intenzivnost ovisit će o brojnim faktorima kao što su fizičko stanje osobe koja ju uzima, vrsti antihormonske terapije, dozi terapije i slično.

Nuspojave uzimanja antihormona su:

bol u zglobovima i kostima

– gubitak koštane mase

promjene u tjelesnoj težini

– mučnine

– promjene raspoloženja

valunzi 

– povećan rizik od srčanih problema

visoka razina kolesterola i masna jetra

Ove nuspojave mogu biti privremene, dok se tijelo ne navikne na terapiju, ali neke mogu biti i trajnije s obzirom na to da se terapija antihormonima mora uzimati otprilike pet godina, a ponekad čak i do deset.

Zaključak

Antihormoni djeluju protiv hormona i blokiraju hormonski odgovor u tijelu.

Antihormoni se, u obliku liječničke terapije, koriste za liječenje raka prostate i raka dojke.

Za liječenje raka prostate, koriste se antiandrogeni koji blokiraju djelovanje androgena, muških spolnih hormona, a za liječenje raka dojke koriste se antiestrogeni koji blokiraju djelovanje estrogena, ženskih spolnih hormona.

Trajanje terapije antihormonima je između pet i deset godina, a česte su i nuspojave poput mučnina, slabljenja kostiju, rizika od srčanih problema i slično.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!