Pretilost: Uzrok, simptomi i zašto je ovaj problem koji muči mnoge – opasan?

Zdravlje 24. stu 202215:24
Izvor: Shutterstock/Ilustracija

Pretilost je pojam koji označava prekomjerno nakupljanje masnih tkiva u tijelu zbog povećanja broja masnih stanica ili zbog povećanja njihovog volumena. Kao posljedica se javlja preveliki indeks tjelesne mase, odnosno pretile osobe su one kojima indeks tjelesne mase iznosi više od 30, a to onda bitno utječe na njihovo zdravlje.

Pretilost može dovesti do različitih stanja i bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti i bolesti srca, dijabetes, ali i visoki krvni tlak.

vezana vijest

U Hrvatskoj je, prema podacima HZJZ-a iz 2019. godine, gotovo dvije trećine odraslih pretilo, odnosno njih 65 posto, a ovaj se broj stalno povećava. U Europi preko 40 posto odraslih ima prekomjernu tjelesnu masu, a oko 20 posto debljinu.

Kako prepoznati pretilost?

Pretilost se često određuje pomoću indeksa tjelesne mase. Izračun indeksa tjelesne mase se temelji na odnosu tjelesne težine i kvadrata visine osobe, a može se izračunati pomoću raznih kalkulatora na internetu. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji preporučeni BMI za oba spola iznosi od 18,5 do 24,9 kg/m2. Od 25 do 29,9 je klasificran višak kilograma, a osobe kojima je ovaj broj veći od 30 su pretile.

Osim toga, na pretilost mogu upućivati i mjere osobe, odnosno mjere struka u odnosu na mjere kukova, gdje inače ima i najviše masnog tkiva. Tako će zdravstveni rizik predstavljati opseg struka veći od 94 cm za muškarce i više od 80 cm za žene, dok opseg struka koji iznosi više od 102 cm za muškarce i 88 cm za žene znači vrlo visoki rizik za zdravlje i pretilost. Potrebno je i podijeliti mjere struka s mjerom kukova. Što je ovaj odnos niži, to je bolje.

Rizik srčanog oboljenja se povećava u žena s odnosom iznad 0,8 i muškaraca s odnosom iznad 1,0.

Zašto dolazi do pretilosti?

Neke osobe će postati pretile zbog genetske predispozicije ili zbog hormonske neravnoteže u tijelu. Točnije, genetski faktori utječu na metabolizam masti i reguliraju hormone koji utječu na apetit i vjerojatno imaju određenu ulogu u 70 posto slučajeva gojaznosti.

S druge strane, pretilost se pojavljuje kada je osoba uvijek u kalorijskom suficitu, odnosno kada se unosi više kalorija nego što se potroši kroz dan, a onda tijelo višak kalorija taloži kao masnoću pa s vremenom dolazi do pretilosti.

Još jedan razlog zašto dolazi do pretilosti je i konzumiranje previše prerađene hrane ili slatkiša, kao i sokova, ali i tjelesna neaktivnost. Kod nekih će se pretilost pojaviti i zbog određenih stanja i bolesti ili zbog uzimanja određenih lijekova.

Zašto je pretilost opasna?

Osobe koje su pretile imaju i veću opasnost od razvitka određenih bolesti kao što su bolesti srca i srčani udar, povišeni kolesterol, dijabetes tipa 2, određene vrste raka, probavni problemi, apneja i osteoartritis.

Jednako tako, osobe koje su pretile često nisu zadovoljne kvalitetom svog života jer ne mogu uvijek raditi sve što žele, a zbog toga može doći i do depresije, anksioznosti, ali i socijalne isključenosti i izoliranosti.

Kako izgubiti višak kilograma?

Kako osoba više ne bi bila pretila, potrebno je skinuti višak kilograma. To se može postići promjenom prehrambenih navika, ali i uvođenjem više tjelesnih aktivnosti i tjelovježbe. Važno je krenuti polagano, postepenim uvođenjem novih navika, ali i imati dovoljno strpljenja jer je za gubitak kilograma nužno uložiti trud – i vrijeme.

Potrebno je i biti u kalorijskom deficitu, ali i kod vježbanja koristiti utege. U nekim će slučajevima pomoći kirurško odstranjivanje masnog tkiva liposukcijom, operativnim odstranjivanjem masnog tkiva ili ugradnjom premosnice. Ipak, najbolje je potražiti pomoć stručnjaka kako bi se lakše i zdravije izgubili kilogrami.

Također, liječnik vam zbog pretilosti može prepisati i određene lijekove.

Zaključak

Pretilost nastaje zbog prevelikih količina masnog tkiva na tijelu, a može se izmjeriti indeksom tjelesne mase. Pretilost je ozbiljan problem jer uzrokuje brojna stanja opasna po život. Ipak, postoje razni načini borbe protiv pretilosti, a veliku ulogu ima promjena prehrambenih navika i pojačana tjelesna aktivnost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar