Osteoartritis: Uzrok, simptomi i kako se liječi ova teška bolest zglobova?

Zdravlje 18. stu 202215:29 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Osteoartritis je najčešća kronična bolest zglobova, a zove se još i degenerativna bolest zglobova, degenerativni artritis ili artroza.

Osteoartritis je bolest može javiti na bilo kojem zglobu u tijelu, a najčešća je kod starijih osoba. Liječenje osteoartritisa ovisi o intenzitetu simptoma, a pomoći će razni pripravci, promjena navika i lijekovi koji će ublažiti probleme.

Kako prepoznati osteoartritis?

Osteoartritis zahvaća zglobove ruke, nogu, prsti, ramena, vrata ili donjeg dijela leđa, kukove i koljena.

Kod ove se bolesti hrskavica koja prekriva krajeve kostiju razgrađuje, troši, uzrokuje trljanje kostiju unutar zglobova i propada, a zbog toga dolazi do jakih bolova, neugode, ukočenosti, ograničenosti pokreta, teškog kretanja, osjetljivosti na dodir, upala, krckanja kod pomicanja zglobova i naticanja zglobova.

Na početku bolesti, simptomi nisu toliko izraženi, ali kako bolest napreduje, tako i bol, ali i drugi simptomi postaju sve intenzivniji. Jednako tako, simptomi se mogu razlikovati ovisno o zglobu koji je zahvaćen, a mogu biti različiti od osobe do osobe.

vezana vijest

Što uzrokuje osteoartritis?

Ova se bolest najčešće javlja starenjem jer ju uzrokuju oštećenja koja nastaju na zglobovima koji se troše s godinama. Osim toga, na pojavu osteoartritisa utječu i ozljeda zgloba iz prošlosti, pretilost, loše držanje, genetska predispozicija, kao i druge bolesti koje utječu na zglobove kao što su druge vrste artritisa.

Postoje dvije vrste osteoartritisa: primarni koji je najčešći i koji zahvaća prste, kralježnicu, kukove i koljena i kojemu se ne zna točan uzrok, i sekundarni koji se javlja zbog već postojeće abnormalnosti zgloba kojeg uzrokuje druga bolest ili stanje kao što su ozljede od sporta, druge vrste artritisa ili neke druge bolesti zglobova.

Kako se dijagnosticira osteoartritis?

Dijagnoza osteoartritisa se obavlja kod liječnika, ali i kod specijalista. Osoba će trebati obaviti niz pretraga, a dijagnoza će se moći postaviti tek kada se pojave simptomi koji ne prestaju, dok se često slučajno otkrije nakon određene ozljede.

Kako bi liječnik bio siguran da se radi baš o ovom stanju, potrebno je napraviti rendgen zahvaćenog zgloba ili magnetsku rezonancu. Možda će trebati i napraviti krvne pretrage kako bi se isključile druge bolesti.

Kako se tretira osteoartritis?

Ovisno o intenzitetu simptoma, ovisit će i samo liječenje. Ne postoji lijek za samu bolest ili lijek koji će usporiti tijek bolesti. Umjesto toga se koriste lijekovi koji ublažavaju simptome osteoartritisa.

U nekim će slučajevima biti dovoljno samo promijeniti navike, kao što su na primjer, mršavljenje ili vježbanje, nekada će pomoći pripravci kao što su topli ili hladni oblozi, odmor, lijekovi protiv bolova kao što su paracetamol ili ibuprofen, kreme i masti, a u nekim će slučajevima biti potrebna fizikalna terapija ili čak operativni zahvati ili ugradnja umjetnog zgloba, kao na primjer kod kuka.

Jednako tako, nekim osoba će liječnik prepisati određena pomagala poput štapa, proteze, štake, potpore ili posebne obuće.

Hrana za osteoartritis

Određena hrana je dobra za zglobove i može pomoći kod upala. Ovdje spadaju:

riblje ulje

zeleni čaj

đumbir

– hrana bogata vitaminom C i vitaminom D

– omega 3-masne kiseline

– beta karoten

Zaključak

Osteoartritis je kronična bolest zglobova kod koje se simptomi pogoršavaju s godinama, a tretira se raznim pripravcima, vježbama, promjenom životnih navika i u određenim slučajevima operativnim zahvatima. Ne postoji lijek za ovu bolest, već samo stvari koje će ublažiti simptome.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!