Nijemac s Teslom napravio 2 milijuna kilometra: Otkrio što je sve morao mijenjati, a pomogli su mu i Hrvati

Auto 16. tra 202419:17 2 komentara
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL / Ilustracija

Nijemac Hansjörg von Gemmingen-Hornberg objavio je 1. travnja sliku prikazanu na svom X profilu, no nije bilo riječ o prvotravanjskoj šali. Hansjörg je za Uskrs vozio iz Njemačke u Maroko dok je na satu njegove Tesle Model S prikazana brojka od 2 milijuna kilometara.

Točnije, riječ je o modelu Tesla Model S P90, a Hansjörg već dulje vrijeme objavljuje slike sa svojih putovanja te nije skrivao da mu je brojka od 2 milijuna kilometara bila i cilj.

Također, tijekom svojih putovanja objavljuje i s kakvim se sve problemima susreće vozeći električni automobil. Tako govori i o problemima s Teslom. Proputovao je cijelu Europu i daleka mjesta poput Kine i Afrike.

Uz pomoć hrvatske pameti

Njegov Model S iz 2014. prošao je kroz mnogo toga u devet godina, s 13 zamjena elektromotora, od kojih svih 13 pod jamstvom, a u većini slučajeva riječ je bila o prerađenim jedinicama. Baterija je također zamijenjena tri puta, a najnovija je potpuno nova.

Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AF

Kako bi smanjio potrebu za zamjenom motora, Hansjörg je na 1,8 milijuna prijeđenih kilometara potražio pomoć hrvatskih stručnjaka. Tako se u servisu specijaliziranom za električna i elektrificirana vozila u Zagrebu, pronašli tvornički nedostatak u vidu brtve rashladne tekućine za električni motor. Hrvatski stručnjaci dali su 14. motoru u vozilu novi set brtvi koje će trajati dulje od Teslinog.

Njegova Tesla sada je van jamstvenog roka, no ukoliko ova nadogradnja potraja, Model S će možda moći prijeći više od 3 milijuna kilometara prije nego što mu zatreba drugi motor. S baterijom je situaciju malo drugačija jer Tesla tek treba stvoriti onu koja može izdržati 1,5 milijuna kilometara.

“Prva baterija je prešla 670.000 km, druga baterija je prešla 555.000 km. Morate imati na umu da baterija postaje sve starija i također se pretežno koristi kod Teslinog besplatnog punjenja”, napisao je u jednoj od svojih objava. Drugim riječima, bateriju često puni na brzim punionicama, čime ju i dodatno opterećuje, za razliku od punjenja kod kuće.

SAUL LOEB / AFP

Cilja na novi rekord

Da Hansjörg “ne štedi” svoju Teslu dokaz su i sve države koje je posjetio s njom, a trenutno se nalazi u Africi, točnije u Mauritaniji. Pohvalio se da je s njome bio i u Norveškoj, i to na samom sjeveru, točnije na Nordkappu, na temperaturama debelo ispod ništice.

Sada mu je u planu ciljati na novi, još impresivniji rekord. Naime, u Kaliforniji vjerojatno postoji Volvo s 5 milijuna kilometara na satu, a upravo njega želi prestići Hansjörg.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare